MENU
Kunsthalle Bern Packed, Project for 50th Anniversary of the Kunsthalle Bern, Switzerland © Christo 1968

Kunstenaar Christo stelt tentoon in Brussel

Quayside, le quartier 100 % high tech de Google

Quayside, de 100 % hightechwijk van Google

21 november 2017 Comments (0) Andere, Milieu

Bic zet zijn gebruikte pennen om in straatmeubilair

Een picknicktafel, een bank of een bloembak… Sinds oktober brengt het merk voor schrijfmateriaal een gamma buitenmeubilair op basis van gerecycleerde pennen op de markt, dat de naam Ubicuity kreeg. Wat als uw gerecycleerde pennen waren terug te vinden in uw tuin?

Een inktpatroon, een balletje, een licht omhulsel in geslepen kunststof: de balpen, naar het voorbeeld van de vorige uitvindingen van baron Marcel Bich – het scheermes en de wegwerpaansteker – is maar al te goed bekend bij vele generaties schoolkinderen. Maar wat gebeurt er met de miljoenen Bic-pennen die wereldwijd verkocht worden als de inkt eenmaal is opgedroogd? Een enorme afvalberg, want tot voor kort behoorden schrijfinstrumenten tot geen enkel georganiseerd recyclagesysteem.

Sinds een aantal jaren wil de Bic-groep dus een tweede leven geven aan zijn gebruikte plastic pennen (viltstiften, markeerders, vulpotloden…). In 2009 kwam al het eerste milieuvriendelijke wegwerpscheermes uit, bestaande uit drie messen uitgerust met een handvat in bioplastic op basis van maïs en met een verpakking die bedrukt was met plantaardige kleurstoffen. Vandaag innoveert de onderneming meer bepaald via een gamma meubilair voor buiten. Wat wel bijzonder is: alle meubels zijn gemaakt van gerecycleerde pennen, afkomstig uit een groot inzamelprogramma in scholen en supermarkten.

Van pennen tot banken

Met maar liefst 4.800 pennen (!) voor een bank verdeelt Bic dit gamma onder de naam Ubicuity. De voornaamste beoogde doelgroep? Scholen, colleges en lycea “om de leerlingen al vanaf hun prille leeftijd te sensibiliseren voor de noodzaak om te recycleren”. Momenteel bestaat de collectie uit zeven modellen: bankjes voor middelbareschoolstudenten, schoolbanken, bloembakken, picknicktafels (ontworpen dankzij 16.300 gerecycleerde pennen), maar ook banken rond bomen en openbare banken. Volgens de fabrikant bieden deze producten twee belangrijke troeven: een hoge weersbestendigheid en zeer lage onderhoudskosten.

 • Bic transforme ses stylos usagés en mobilier urbain
  Bic transforme ses stylos usagés en mobilier urbain
 • Bic transforme ses stylos usagés en mobilier urbain
  Bic transforme ses stylos usagés en mobilier urbain
 • Bic transforme ses stylos usagés en mobilier urbain
  Bic transforme ses stylos usagés en mobilier urbain
 • Bic transforme ses stylos usagés en mobilier urbain
  Bic transforme ses stylos usagés en mobilier urbain

Een voluntaristisch voorbeeld van kringloopeconomie dat zeker nuttig is omdat er geen wettelijk kader bestaat dat ondernemingen momenteel verplicht om te recycleren, zoals dat wel het geval is voor auto’s of bakolie. Elk jaar wordt er maar liefst 11,8 miljoen ton gebruikt plastic wereldwijd geëxporteerd om te worden verwerkt. Een heuse impasse… want China, dat bijna 9 miljoen ton van dit materiaal per jaar recycleert, heeft onlangs aangekondigd dat het dit soort afval niet langer zal aannemen.

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord