MENU
Wilz © Association Schroeder & associés –Maja Devetak

Luxemburg in de voorhoede van de circulaire economie

Grand Hospice Bruxelles

Brussel: Grand Hospice, waar cultuur en sociaal leven buurten...

Arnsberg © Priti Salian

27 juli 2021 Comments (0) Andere, Architectuur, Vastgoed

Duitsland: de ideale stad voor senioren 

De stad Arnsberg in West-Duitsland is misschien wel een van ’s werelds meest succesvolle voorbeelden van stedelijke ontwikkeling die geschikt is voor senioren. De kern van dit project? Een unieke gemeentelijke dienst: de Fachstelle Zukunft Alter — het department voor toekomstige vergrijzing.

In Arnsberg, net als elders in Duitsland en Europa, stijgt de ouder wordende bevolking. Net als het trieste gevolg: dementie, vaak een oorzaak van isolement van onze senioren. Voordien was de benadering van senioren door de stad van oudsher “gericht op wat ouderen niet langer konden doen”, waardoor middelen vooral werden voorbehouden voor verpleeg- en rusthuizen, in plaats van programma’s te creëren die vertrekken van wat deze oudere mensen kunnen bieden.

Arnsberg

Arnsberg

Het was een enquête van de stad Arnsberg die deze mentaliteitsverandering en een 360 °-verschuiving in benadering en beleid ten aanzien van ouderen teweegbracht. De meerderheid van de respondenten gaf uiting aan hun verwachtingen en bereidheid om bij te dragen aan de samenleving.

Gewaardeerd en opgenomen in het leven van de stad

Met een zeer bescheiden budget (20.000 €/jaar) ondersteunt de afdeling ongeveer 200 projecten waarbij senioren betrokken zijn. Hier zijn enkele voorbeelden: 

  • Bezoek aan een kleuterschool om muziek te spelen en deel te nemen aan theatrale activiteiten
  • Cursus Duits voor jonge vluchtelingen
  • Genummerde banken in de hele stad (een persoon met dementie weet zo gemakkelijker waar hij of zij is en kan hulp zoeken)
  • Vrijwilligers die senioren op marktdagen begeleiden
  • Speciaal ontworpen en aangepast cultureel programma 
  • Sensibilisering van de hele bevolking voor de problemen die gepaard gaan met dementie

In 2015, toen de voormalige Duitse president Joachim Gauck Arnsberg bezocht, zei hij onder de indruk te zijn om te zien “dat burgers zich met de hulp van de stad specifiek aanpassen aan een samenleving die langer leeft”.

Deel dit artikel:

Tags: , , , , ,

Geef een antwoord