MENU

Bio-engineering ten dienste van duurzame architectuur

Wenen: een architectenbureau vindt co-working opnieuw uit

Ostrava Tower © CHYBIK + KRISTOF architects & Urban Designers

4 mei 2022 Comments (0) Andere, Architectuur, Cultuur, Mobiliteit, Technologie, Vastgoed

Tsjechië: Hoe de hoogste toren van het land een oude steenkoolmijnstad zal transformeren

In slechts enkele decennia is de Tsjechische stad Ostrava uitgegroeid van een industrieel centrum gewijd aan kolen en staal tot de moderne metropool die ze vandaag de dag is. Deze toekomstgerichte stad bevindt zich op de grens met Polen, in het centrum van de metropool Moravië-Silezië, die bijna een miljoen inwoners telt.

De toren, ontworpen door het kantoor CHYBIK+KRISTOF architects & Urban Designers, zal op een perceel staan dat de toegangspoort tot het stadscentrum vormt. Het perceel is momenteel een verlaten blok dat volledig is losgekoppeld van het centrum en op de kruising van grote verkeersaders ligt. De Ostrava Tower bevindt zich naast een busstation en aan de voet van een brug, waardoor het hart van de stad wordt verankerd en opnieuw wordt verbonden met de omgeving. 

  • Ostrava Tower © CHYBIK + KRISTOF architects & Urban Designers
    Ostrava Tower © CHYBIK + KRISTOF architects & Urban Designers
  • Ostrava Tower © CHYBIK + KRISTOF architects & Urban Designers
    Ostrava Tower © CHYBIK + KRISTOF architects & Urban Designers
  • Ostrava Tower © CHYBIK + KRISTOF architects & Urban Designers
    Ostrava Tower © CHYBIK + KRISTOF architects & Urban Designers

Een vernieuwde typologie van wolkenkrabbers

Tussen deze twee terminals zullen wooneenheden, kantoren, een hotel, winkels en een congrescentrum worden gebouwd. Zoals architect Michal Kristof die aan het project meewerkte, zegt: “Door de stedelijke omgeving opnieuw uit te vinden, was een van onze belangrijkste missies het creëren van positieve sociale impact in het hart van Ostrava.” Het bureau CHK, gevestigd in Tsjechië en Slowakije, streeft ernaar de kloof tussen de privé en openbare ruimte te overbruggen, waarbij rekening wordt gehouden met de lokale geschiedenis en milieuspecifieke kenmerken. Illustratie van deze ambitie: het creëren van een nieuwe agora aan de voet van het gebouw, die zo wordt ontworpen dat deze wordt gelinkt met de binnenruimtes. De architecten ontwierpen de twee breedste ruimtes (de hal en de wintertuin) als recreatiezones, waardoor het publiek wordt uitgenodigd om van het gebouw te genieten.

Duurzaamheid was uiteraard van het grootste belang in het ontwerp. Een van de originele ideeën betrof het bedekken van de gevel met deeltjes die het mogelijk maken om 34 miljard m3 lucht per jaar te “zuiveren”, en tegelijkertijd een gezonde omgeving te creëren voor de bewoners van de toren. Daarnaast zal 65% van de gevel bestaan uit een glazen gedeelte met een zonwerende laag (de ramen worden donkerder vanaf een vooraf ingestelde temperatuur), waardoor het warmteverbruik en de CO2-voetafdruk van het gebouw worden verminderd. Ten slotte wordt op grote schaal binnen en buiten groen ingezet, wat de impact van warmte op het gebouw en de omgeving zal verminderen. 

Kijk goed naar de toren: de vorm doet subtiel denken aan een X. De bedoeling van de studio was om een eenvoudige maar krachtige vorm te creëren, die dankzij zijn hoogte een andere manier biedt om de stedelijke ruimte in te nemen. Deze toren van 56 verdiepingen en 235 m hoog wordt een mix van kantoren en privé-woningen; hij zal ook een congrescentrum, winkelruimte, een hotel en een café-restaurant op het dak herbergen. Zodra de Ostrava Tower in 2027 is voltooid, zal het gebouw overal zichtbaar zijn en het zevende hoogste gebouw van Europa zijn. Het zal op spectaculaire wijze bijdragen aan de nieuwe ambities van de stad Ostrava die zichzelf opnieuw heeft kunnen uitvinden. 

Deel dit artikel:

Tags: , , , , ,

Geef een antwoord