MENU

Animeren van de begane grond: creatieve voorbeelden in overvloed

De stad waarvan de burgers de eigenaren zijn

Utrecht © Sven de koe - unsplash

14 april 2022 Comments (0) Andere, Architectuur, Milieu, Technologie, Vastgoed

Utrecht: een industriële wijk die een plek voor werk en vrije tijd en een bestemming is geworden

De Werkspoorwijk was lang een verzamelplaats voor grootschalige metaalconstructies bestemd voor openbare werken. De meeste gebouwen zijn nu gesloopt. Maar twee gebouwen zijn vandaag de dag katalysatoren voor de wijk: de Werkspoorkathedraal (een foodcourt die ook wordt gebruikt voor evenementen) en de Werkspoor Factory.

Dit enorme industriële magazijn (het is 175 meter lang) is typerend voor het lokale industriële erfgoed. Tijdens de renovatie ging de klant de uitdaging aan om het gebouw te behouden door een breed scala aan werkgerelateerde functies toe te voegen. De Werkspoor Factory herbergt een hele reeks bedrijven, van kleine creatieve start-ups tot een grote brouwerij. Er is een hostingservice beschikbaar, evenals een evenementenruimte (zelfs een bowlingbaan) om het leren van productieprocessen te stimuleren. 

  • Werkspoor Utrecht © Stijnstijl Fotografie
    Werkspoor Utrecht © Stijnstijl Fotografie
  • Werkspoor Utrecht © Zecc Architecten
    Werkspoor Utrecht © Zecc Architecten
  • Werkspoor Utrecht © Stijnstijl Fotografie
    Werkspoor Utrecht © Stijnstijl Fotografie

Het verleden en het heden zijn op een inspirerende manier met elkaar verbonden

Op de top van het gebouw is een grote multifunctionele ruimte gecreëerd voor verschillende doeleinden: feesten, conferenties, workshops en vergaderingen, met een adembenemend uitzicht op de Rijn. Deze ruimte maakt breed openbaar gebruik mogelijk. Het oude kraanpad bleef bewaard: een manier om het ruwe en industriële verleden van de plaats te herinneren. Op de begane grond zijn verschillende winkels op een ruime en visuele manier met elkaar verbonden. Via de centrale ingang zie je de volledige hoogte van het magazijn, evenals de twee trappen die naar boven leiden. Het karakteristieke dakraam en stalen raamkozijnen werden gerestaureerd en voorzien van isolatieglas. 

Ten slotte richt deze revalidatieaanpak zich op het hele gebied (en niet alleen de twee genoemde gebouwen), om het aangenamer en geschikt voor gemengd gebruik te maken. Er zijn zelfs rondleidingen door de buurt. Werkspoor won ook de ABN AMRO Circular Economy Award in 2018. 

Deel dit artikel:

Tags: , , ,

Geef een antwoord