MENU

Mobiliteit: Foster+Partners herontwikkelen het station van Stockholm

Utrecht © Sven de koe - unsplash

Utrecht: een industriële wijk die een plek voor werk...

11 april 2022 Comments (0) Andere, Architectuur, Vastgoed

Animeren van de begane grond: creatieve voorbeelden in overvloed

 In een vorig artikel hebben we het belang uitgelegd, zowel voor vastgoedprofessionals als voor gemeenten, om goed na te denken over de bestemming van de begane grond. In dit tweede deel nodigen we je uit om een aantal originele initiatieven te ontdekken, zowel uit de publieke als de particuliere sector, en allemaal gevestigd in Frankrijk.

Begane gronden zijn een indicator van de economische gezondheid van een stad. De ontwerpers van de nieuwe zakenwijk Chapelle International (18e arrondissement in Parijs) ontwierpen bijvoorbeeld de SOHO (Small Office Home Office), of 8.000 m2 oppervlak in duplex, waardoor een activiteit op de begane grond en een woning net daarboven kon worden geïnstalleerd. Dezelfde ontwikkelaars hebben er ook voor gezorgd dat alle gebouwen aan de straatzijde worden aangeboden tegen huurprijzen die een derde lager zijn dan de marktprijs, waardoor projectpromotors tegen een aantrekkelijke prijs aan de slag kunnen en zo kunnen bijdragen aan het verrijken van de aantrekkelijkheid van de buurt, zowel voor kantoorbewoners als voor voorbijgangers. 

  • © Soho Chapelle International
    © Soho Chapelle International
  • © Soho Chapelle International
    © Soho Chapelle International
  • © Soho Chapelle International
    © Soho Chapelle International
  • © Soho Chapelle International

Photos © SOHO Chapelle International

Het 1000 cafés-programma, dat op het hele grondgebied is opgericht, helpt steden met minder dan 3500 inwoners hun stad nieuw leven in te blazen door lokale winkels te heropenen, in de vorm van multiservice-cafés, op plekken waar er geen meer waren. Dit creëert sociale banden en laat kleine steden heropleven. Praktisch gezien biedt de groep aan om een commercieel pand tegen een lage prijs te huren of terug te kopen, maar ook om de managers die het bedrijf zullen runnen te werven, op te leiden en een vergoeding te garanderen.

Soms zijn het de burgers, de eerste stakeholders, die worden opgeroepen. My Korner Shop is een crowdfundingplatform waarmee lokale bewoners lege of bezette commerciële gebouwen kunnen kopen en deelnemen in het management ervan, of om lokale handelaren te helpen geleidelijk hun muren te verwerven.

Nieuwe ecosystemen

Maar het meest aantrekkelijke voorbeeld van activering op de begane grond is te vinden in Saint-Etienne. Een paar jaar geleden werd daar de vereniging B.E.A.U. (Ephemeral Bureau of Urban Action) opgericht. Het beheerde de tijdelijke transformatie van een dozijn lege winkels om originele gemeenschapsactiviteiten te testen (wellnesswinkel, educatieve plek voor de kleintjes, gemeentelijke archieven, gipswerkplaats …). Het grootstedelijk gebied Saint-Etienne herbergt ook de vereniging Rues du Développement Durable, die projectleiders ondersteunt die bezig zijn met de begane grond. De organisatoren willen de stad transformeren, met en voor haar inwoners, en participatieve, creatieve, vriendelijke en goedkopere buurten ontwikkelen. 

Deel dit artikel:

Tags: , , , , , , , , ,

Geef een antwoord