MENU
Ferrero Office © FVB

Luxemburg: waar is het Kantoor van het Jaar 2021...

European Taxonomy

Europese taxonomie: voor steeds duurzamere gebouwen

© Presse750 | Dreamstime.com

10 maart 2022 Comments (0) Andere, Architectuur, Atenor, Milieu, Vastgoed

De begane grond activeren om wijken tot leven te brengen

De laatste Architectuurbiënnale van Venetië vroeg ons recthttoe rechtaan : “How will we live together?” Na twee jaar pandemie en verlaten steden is het goed om te kijken naar de levendigheid van de begane grond. Want het is net hier dat alle sociale, participatieve, professionele, menselijke en economische activiteiten van onze steden zullen worden hervat.

Wanneer we ons een commercieel gebouw voorstellen (huisvesting of kantoren), moeten we ook nadenken over de sociale, maatschappelijke en economische ontmoetingen diehieruit zullen voortvloeien. Dit gebeurt allicht vanop straatniveau. En belangt niet alleen de bewoners van het nieuwe gebouw, ook de van de buurtbewoners. Omdat het op straatniveau is dat de stad tot leven komt en het openbare leven zich afspeelt. In- en uitgangen van kantoren, winkels, mensen die een terrasje doen of een hapje eten… Alles gebeurt op straatniveau, gelijkvloers. In de afgelopen jaren is het concept van activering op de begane grond (in het Engels ground floor activation) één van de belangrijkste kwesties geworden op het gebied van vastgoedontwikkeling en stedenbouw.

De grenzen tussen openbare en privé ruimte

Laten we het typische, bijna cliché voorbeeld nemen van een nieuw kantoorgebouw met een café op de begane grond. rLijkt erg leuk en brengt leven in de buurtmaar zelfs in grote steden  kun je niet in elk gebouw een bar – of zelfs een winkel – openen. Een stad heeft daarom oplossingen nodig die even gevarieerd zijn als haar structuur en bevolking, en ze moet voortdurend nieuwe oplossingen uitvinden.

(Nieuwe manieren van leven, werken en elkaar ontmoeten hebben  ideeën opgeleverd hoe een gelijkvloerse verdieping kan aangepast worden:) een loft aan de rand van de straat, een co-workingruimte, een fitness, een buurthuis, ruimte voor fietsen, een reparatiewerkplaats voor de korte keten… of een parking. Parkings zijn ongetwijfeld de ideale begane grond voor ontwikkelaars van kantoren of appartementsgebouwen, omdat hun toekomstige bewoners parkeerplaats nodig hebben. Behalve dat meer en meer promotoren kiezen voor duurzame oplossingen en zachte mobiliteit, en dat het vermenigvuldigen van parkings saaie, levenloze plekken voor de buurt zal creëren, ongeacht hoeveel geld er wordt uitgegeven aan landschapsarchitectuur. We weten dat een stedelijke community tot leven brengen een gemengd, gevarieerd en aantrekkelijk aanbod veronderstelt. Inclusief de begane grond.

Het doel van vastgoedontwikkelaars is om kantoren (of woningen) te creëren waar de bewoners op redelijke loopafstand in bijna al hun dagelijkse behoeften kunnen voorzien: voorzieningen, diensten, transport en mobiliteit, werkgelegenheid en vrije tijd. Een filosofie die vrij dicht bij de beroemde kwartierstad in Parijs ligt.

Deel dit artikel:

Tags: , , ,

Geef een antwoord