MENU
Green city

Waarom investeren in hoogwaardige groene gebouwen?

SimCity

Steden en videogames: cybercity of smart city?

30 juni 2022 Comments (0) Andere, Architectuur, Milieu, Vastgoed

Frankfurt: de tuinen van Eden Tower

De nieuwe woontoren Eden Tower is 98 meter hoog en telt 27 verdiepingen. Bovendien is de toren voorzien van een systeem dat bestaat uit levende muren. Er werd gekozen voor niet minder dan 186.000 planten die bijna 20% van de gevel beslaan.

Eden Tower werd ontworpen door het architectenbureau Jahn uit Chicago en lokale ontwerpers van Magnus Kaminiarz. Het domineert de geboorteplaats van Goethe en is het symbool van een nieuwe stedelijke levensstijl.  De verbluffende architectuur, de kristalheldere transparantie van de glazen gevel en de bloemelementen van de verticale tuinen maken deze spectaculaire woontoren tot een echt levend kunstwerk.

De toren, half hangende tuinen van Babylon, half tuin van Eden, is helemaal in lijn met de nieuwe groene trends van de huidige architectuur: handelen voor een milieuvriendelijke stad die geeft om levenskwaliteit. Eden Tower en zijn architectuur dragen niet alleen bij aan het ecologische evenwicht, maar ook aan het comfort van de bewoners en bieden hen een echt microklimaat. 

Technologie ‘made in NASA’

EDEN Tower - Frankfurt

EDEN Tower – Frankfurt

Om ervoor te zorgen dat de groene muur niet al zijn bladeren verliest of bruin wordt in de winter, werd de selectie van planten zorgvuldig uitgevoerd, en de voorkeur werd gegeven aan planten met groenblijvend blad. Soorten die van nature ontvlambare componenten bevatten, werden om voor de hand liggende veiligheidsredenen niet gekozen. Een van de grootste uitdagingen was het bevestigen van de planten op de stalen onderbouw van de verticale wanden. De ontwerpers en bouwers van Eden Tower zijn hierin geslaagd door gebruik te maken van een extreem sterke, lichte en onbrandbare stof, ontwikkeld door NASA. De planten werden geplaatst in zakken van deze speciale stof, die vervolgens stevig op de stalen onderbouw werden bevestigd.

Een groeiende behoefte aan natuur en groen

De recente pandemie en de ontwikkeling van telewerken, evenals bezorgdheid omwille van de opwarming van de aarde, hebben onze gewoonten verstoord en ons reizen beperkt, waardoor onze behoefte aan natuur groter is geworden. Om bewoners een groener en rustgevend uitzicht op de stad te bieden, zijn de verschillende planten zo geplaatst dat ze zichtbaar zijn vanuit de appartementen. 

Een aangename manier om de bewoners opnieuw te verbinden met de omringende natuur, zelfs midden in de stad en op 98 meter van de grond!

Deel dit artikel:

Tags: , , ,

Geef een antwoord