MENU
Copenhague

Kopenhagen en zijn fietsostrades

La Skytower à Francfort : La BCE s’installe dans une « ville verticale »

8 februari 2016 Comments (0) Architectuur

De Skytower in Frankfurt: de ECB vestigt zich in een “verticale stad”

Afgelopen maart heeft de Europese Centrale Bank (ECB) officieel haar nieuw hoofdkantoor ingewijd: de Skytower in Frankfurt. Het project is een ontwerp van het Weense architectenbureau COOP HIMMELB(L)AU en ging in 2004 van start. Eind 2014 waren de werken klaar. Het bestaat uit drie elementen.

Ten eerste is er de Grossmarkthalle, die het “historische” hart vormt van de Skytower. Tussen 1928 en 2004 was in dit gebouw de groothandelsmarkt voor groenten en fruit in de stad ondergebracht. De keuze van de site weerspiegelt dan ook de wens van de ECB om zich te positioneren in deze “stedelijke haard”, een plek vol geschiedenis die synoniem staat voor dialoog tussen de verschillende delen van de stad.

Vervolgens zijn er twee veelhoekige torens van maar liefst 185 m (45 verdiepingen) en 165 m (43 verdiepingen) hoog. Ze doemen op als een “verticale stad” volgens hun ontwerpers. Ze zorgen voor meer ruimte voor uitwisseling en communicatie, met een atrium, tal van doorgangsplaatsen, ruimten, enz. De focus ligt op de onderlinge verbinding tussen de verschillende delen van de torens.

Ten slotte is er een toegangsgebouw dat de verschillende delen van de site verbindt.

De site strekt zich uit over 120 000 vierkante meter. Volgens Werner Studener, algemeen directeur van het Bestuur van de ECB die het project van de nieuwe site van de ECB heeft gecoördineerd, bestond de visie erin om “een gebouw te creëren dat een architectuur combineert die tegelijk zeer oud en supermodern is. Daarnaast wilden we ons personeel niet alleen functionele en comfortabele bureaus en vergaderzalen bieden, we wilden ook een ontmoetingsplaats vestigen hier in Frankfurt, in het hart van Europa. Ik denk dat we daarin geslaagd zijn”.

Foto © European Central Bank/Robert Metsch
Deel dit artikel:

Tags:

Geef een antwoord