MENU
La Skytower à Francfort : La BCE s’installe dans une « ville verticale »

De Skytower in Frankfurt: de ECB vestigt zich in...

Guggenheim Helsinki

Guggenheim Helsinki

Copenhague

23 februari 2016 Comments (0) Architectuur

Kopenhagen en zijn fietsostrades

De stad van morgen zal groen zijn of niet zijn. Laten we steden ontdekken waar lokale initiatieven rond duurzaamheid beloond werden en voor ons als inspiratiebron kunnen dienen.

Bij ons laten we ons vaak negatief uit over stadssnelwegen, maar de Deense hoofdstad heeft dit begrip ingevoerd voor fietsers. Aan de grondslag ervan ligt de heuse fietscultuur die in dit land heerst, maar de verandering is het gevolg van voluntaristische beleidsinitiatieven met de invoering van een netwerk van ongeveer 400 kilometer prioritaire wegen voor tweewielers en bakfietsen (een soort driewieler die erg in de mode is).

Alles wordt in het werk gesteld om plezierig en zonder stress te kunnen fietsen, in de beste omstandigheden: 3 tot 4 meter brede fietsstroken, met aangepaste wegdekking, regelmatige fietsherstelpunten uitgerust met fietspompen, verkeerslichten ontworpen volgens het model van de groene golf, waarbij je, als je niet sneller dan de toegelaten snelheid rijdt, geen rode lichten tegenkomt. Er bestaat ook een zeer breed aanbod aan huurfietsen (de tegenhanger van Villo in Brussel)… uitgerust met een elektrische motor en een GPS.

Volgens sommige schattingen maakt 45% van de inwoners van de stad gebruik van de fiets om naar het werk te rijden. De Deense Staat zou al tientallen miljoenen euro’s bespaard hebben in de gezondheidszorg sinds de aanleg van deze fietspaden. Bovendien is de koolstofvoetafdruk drastisch kleiner geworden: die is namelijk met 50% gedaald in 20 jaar tijd!

Foto © iStock / Hans Laubel
Meer info

 

Deel dit artikel:

Tags: , , ,

Geef een antwoord