MENU
Metz adopte une nouvelle Muse

Metz heeft binnenkort een nieuwe Muse

Space planning : le bonheur au bureau ?

9 maart 2016 Comments (0) Vastgoed

Space planning : geluk op het werk?

Google, Microsoft, Siemens, Swift… er zijn heel wat voorbeelden van bedrijven die hun werkruimte volledig in een nieuw kleedje hebben gestoken. En het blijft niet bij een hype, want space planning speelt ook in op een fundamentelere bezorgdheid: onze werkplek moet zich aanpassen aan de veranderingen in onze werkgewoonten.

In de afgelopen jaren zijn de werkgewoonten aanzienlijk veranderd, in navolging van de ingrijpende veranderingen waar onze samenleving mee te maken krijgt. De bereikbaarheid van de werkplek, de balans tussen privéleven en beroepsleven, de wijdverspreide informatisering van de vele taken behoren tot de belangrijkste zorgen van de werknemers. Tegelijkertijd zijn er nieuwe ziektes ontstaan die louter gerelateerd zijn aan onze manier van werken: burn-out (uitputting door overbelasting op het werk) en aan het andere uiterste bore-out (erg balen van je werk omdat je je er dood verveelt).

We hebben het ook wel eens over het “NWOW”-concept om deze “new ways of working” te beschrijven, dat wil zeggen de antwoorden die werkgevers ontwikkelen om te zorgen voor de ontwikkeling en het welzijn van hun werknemers: deeltijdwerk, telewerken, gedeelde kantoren, enz. Daarbij komt nog een andere bezorgdheid van de werkgevers: de prijs per vierkante meter van kantoren.

De werkruimte herzien

“We moeten kantoren kunnen ontwerpen als een heuse managementtool voor de strategie van de onderneming”, aldus Thomas Loward, Workplace Consultant en Partner bij DPM Global. “De activiteiten worden steeds meer gespecialiseerd, wat zorgt voor een groeiende behoefte aan samenwerkingsruimtes waar iedereen zijn collega’s kan laten genieten van zijn expertise om de verschillende projecten uit te voeren. Tegenwoordig zien we niet zelden bedrijven waar samenwerkingsruimtes meer dan 30% van het totale werkoppervlak innemen.”

Space planning levert dus een concrete bijdrage door de diversificatie van de aangeboden ruimten, die elk beantwoorden aan een welbepaalde functie: kantoren die bevorderlijk zijn voor de concentratie, vergaderplekken om uitwisselingen te stimuleren, hoekjes die in het teken staan van ontspanning en informele ontmoetingen, ruimten met grote ramen, of juist gesloten ruimten, enz. “De werkplek is dus steeds meer geïnspireerd op onze leefplek, waar elke kamer een eigen rol speelt”, aldus nog Guillaume Decock, zaakvoerder van Berhin, een bedrijf dat al 90 jaar meubels verkoopt en ook space planningdiensten aanbiedt aan zijn zakelijke klanten.

Een kwestie van cultuur

Centraal element in elk space planningbeleid: de bedrijfscultuur. Kantoren herinrichten volstaat niet om het welzijn op het werk en dus de prestaties te verbeteren. Daar is ook een diepgaande analyse van ieders behoeften voor nodig: sommige taken vereisen meer concentratie, andere vragen juist een uitwisseling van ideeën. Sommige managers laten de deur van hun bureau altijd openstaan, terwijl andere liever een zekere afstand houden ten opzichte van hun werknemers.

Je moet ook rekening houden met ieders persoonlijkheid. “Open space is geen wondermiddel”, gaat Guillaume Decock verder. “Veel mensen zijn nog steeds erg gehecht aan hun kleine privéruimte, met de foto van hun kinderen naast het scherm. Deze profielen staan erg weigerachtig tegenover verandering.”

“Het centrale element in het succes van een project om de werkruimte herin te richten, hangt af van het vermogen van het middle management om deze cultuur van verandering aan te wakkeren”, vindt Thomas Loward. “De werkruimte weerspiegelt immers de cultuur van het bedrijf. Als de managers bijvoorbeeld de kantoren aan de buitenkant met al het daglicht inpalmen zodat hun ondergeschikten het moeten stellen met kunstlicht, dan is dat een keuze die veel zegt over hun leiderschapsstijl.”

Diversificatie van de werkruimten, als ze weldoordacht is en steunt op een grondige analyse van de bedrijfscultuur, kan echter verbazingwekkende resultaten opleveren. “Een geslaagd space planningproject leidt tot een situatie waarin elke werknemer, ondanks de kleinere ruimte die hij krijgt toebedeeld, zich uiteindelijk toch vrijer voelt en efficiënter kan werken”, besluit Guillaume Decock.

Fotos © VR
Deel dit artikel:

Geef een antwoord