MENU

Vrouwelijk Belgisch design

© Torino Stratospherica

Turijn: een oude tramlijn omgetoverd tot een openbaar park

Cango © Hahbo

18 maart 2021 Comments (0) Andere, Architectuur, Technologie

België: een servicewoning in je tuin

Hoe familie, nabijheid en autonomie verzoenen? Belgische ontwerpers en fabrikanten hebben een innovatie ontwikkeld waardoor bejaarden langer bij hun familie kunnen blijven. 

In samenwerking met de Belgische ontwerper Axel Enthoven, heeft het Belgische bedrijf Hahbo, Cango ontwikkeld. Cango is een kangoeroewoning waarmee een gezinslid langer thuis kan wonen, in alle comfort en veiligheid. Deze thuisoplossing is ook ideaal voor tieners die hun onafhankelijkheid willen testen zonder het nest te verlaten. Ten slotte is het een oplossing voor elk gezin die over een tuin of een stuk grond beschikt en er een kamer aan wil toevoegen, bijvoorbeeld voor een aparte kantoorruimte. 

Dit type woonruimte is speciaal ontworpen voor ouderen of zorgbehoevenden en vormt een volwaardig alternatief voor het traditionele begeleid wonen. Met een vrij breed scala aan maatwerk, om te kunnen beantwoorden aan alle behoeften. Cango kan ook allerlei intelligente en domotica-technologieën integreren (aanwezigheidssensoren, noodknop of zelfs lichttherapie) die het wooncomfort verbeteren. Zoals de fabrikant zegt: “Alles is zo ontworpen dat de bewoner een comfortabel leven kan leiden en tegelijkertijd kan genieten van de warmte en veiligheid die het gezin biedt, zonder individuele vrijheid en privacy op te geven.”

 • Cango © Hahbo
  Cango © Hahbo
 • Cango © Hahbo
  Cango © Hahbo
 • Cango © Hahbo
  Cango © Hahbo
 • Cango © Hahbo
  Cango © Hahbo

Grotendeels flexibele huisvesting

Zoals Axel Enthoven op de website van de fabrikant uitlegt: “De mens vormt de kern van al mijn creaties. CANGO combineert wooncomfort met de fundamentele menselijke waarden van vrijheid en veiligheid. Deze alliantie maakt het mogelijk om in harmonie samen te leven. Met mensen op de voorgrond. (…) Tegelijkertijd is CANGO toegerust om meer afhankelijke mensen het leven te bieden dat ze verdienen, dicht bij hun familie.

Het initiatief is duurzaam en bevordert recycling en hergebruik. De module evolueert naargelang de behoeften van het gezin. Het kan worden verplaatst, uitgebreid of zelfs een andere functie krijgen. Bovendien is het ontwerp en de installatie ervan eenvoudig: nadat de toekomstige eigenaar de keuzes heeft gemaakt waarmee hij of zij de woning kan personaliseren, gaat de module ongeveer tien weken in productie. De installatie en aansluitingen gebeuren in slechts één dag. 

De instapprijs ligt rond de € 60.000.

Deel dit artikel:

Tags: , , ,

Geef een antwoord