MENU

De plaats van vrouwen in de Europese architectuur 

Cango © Hahbo

België: een servicewoning in je tuin

18 maart 2021 Comments (0) Andere, Architectuur, Cultuur

Vrouwelijk Belgisch design

Met Wiki Women Design wil het Vlaams Architectuurinstituut hulde brengen aan “de vrouwen die hun stempel gedrukt hebben op het Belgisch designerfgoed. 

Of het nu gaat om architectuur, vormgeving, mode of product design, tal van vrouwen hebben een belangrijke rol gespeeld in al die domeinen. En toch bleven de meesten onder de radar. Tot op heden bestaan er in België amper studies rond vrouwelijke designers. “Dat vrouwelijke designers ontbreken in het collectieve geheugen, is in grote mate te wijten aan het feit dat ze niet of nauwelijks in de geschiedenisboeken voorkomen”, aldus de initiatiefnemers van het project. “En die afwezigheid hangt dan weer samen met hun ondervertegenwoordiging in archieven en designcollecties.”

Klas in het Technisch Heilige Maria-instituut in Antwerpen tijdens de jaren ‘30. © Wiki Women Design et City of Antwerp.

Cruciaal project voor designers van morgen

Om bij te dragen tot een inclusievere geschiedenis wil het Flanders Architecture Institute deze cirkel doorbreken, door de nadruk te leggen op de bijdragen van vrouwelijke designers. Het project zal Wikipedia als platform inzetten en meer bepaald steunen op edit-a-thons en schrijfsessies georganiseerd door de collectieve en participatieve encyclopedie. Op die momenten wordt bepaalde content ontwikkeld, gecorrigeerd en verrijkt door een team vrijwillige redacteurs die tegelijk een opleiding in online schrijven krijgen. Al wie wil bijdragen, kan aan zo’n schrijfsessie van Wikipedia deelnemen. Op 23 september 2021 wordt een internationaal symposium georganiseerd om het project officieel vorm te geven, met presentaties door de deelnemers, onderzoekers, vakmensen en internationale experts.

Door bij te dragen aan de diversiteit binnen dit domein wil Wiki Women Design ook vrouwelijke modellen creëren voor toekomstige designers. Linde Freya Tangelder, de oprichtster van het Belgische designbureau Destroyers/Builders, formuleert het als volgt: “Door meer aandacht te besteden aan de gelijke vertegenwoordiging van mannelijke en vrouwelijke ontwerpers bij zulke (architecturale) projecten, zouden meer vrouwen kunnen bijdragen aan de vormgeving van de architectuur, stedenbouw en omgeving van morgen.”

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord