MENU

Lissabon: renovatie en respect

Düsseldorf: het eerste houten kantorencomplex

9 september 2020 Comments (0) Andere, Architectuur

Inclusie dankzij design

Wat als interieurdesign gebruikt werd om de wereld te veranderen? Dit was het uitgangspunt van het werk van designstudenten aan de Universiteit van Falmouth, Engeland. Ze hebben net hun afstudeerwerk voltooid, waarvan het opgelegde thema “de toekomst van interieurdesign opnieuw te bedenken” was.

De studenten kozen ervoor te werken met ruimtes die speciaal zijn ontworpen om de meest kwetsbare personen in onze moderne samenleving te kunnen opvangen: daklozen, drugsverslaafden in remissie, kansarme jonge moeders, zieke kinderen … Ze werkten rond de thema’s gezondheid, welzijn, de vluchtelingencrisis, milieukwesties en overconsumptie. Hier enkele van deze projecten.

Kate Terret vroeg zich af wat er zou gebeuren als een studente zwanger werd op school. Wetende dat isolement een terugkerend probleem is voor jonge alleenstaande moeders, bedacht ze een plek waar jonge moeders kunnen worden opgevangen terwijl ze hun opleiding voortzetten, maar waar de kleintjes ook worden opgevangen door professionals in de kinderopvang.

Clarice Gazey werkte aan een ruimte waar kinderen met hersenverlamming hun “kindertijd” kunnen voortzetten en hun tijd niet moeten doorbrengen in kille medische omgevingen. Een ander project, dat nauw aansluit bij het vorige: The House of Teens van Sam Viney, dat tieners in staat stelt hun leven opnieuw op te bouwen na een kankerdiagnose. Het huis biedt stimulerende activiteiten, een vreugdevolle en sociale sfeer, die tieners helpt zichzelf in de toekomst te projecteren.

En nog ééntje: Re-Build van Romina Arello-Templer wil vluchtelingen in staat stellen een microstad te stichten in een verlaten gebouw door er een community te starten waar vluchtelingen zich thuis kunnen voelen. Het project stelt hen bijvoorbeeld in staat om te communiceren, zonder afhankelijk te zijn van een opgelegde taal en tegelijkertijd gemeenschappen met verschillende culturen en achtergronden samen te brengen.

Al deze studentenprojecten hebben één ding gemeen: ze laten de meest kwetsbaren onder ons in staat om hun plaats te vinden in onze ingewikkelde en soms uitsluitende samenleving.

Deel dit artikel:

Tags: , , , , , ,

Geef een antwoord