MENU

Inclusie dankzij design

Utrecht: de bus bij je thuis nemen

17 september 2020 Comments (0) Architectuur, Milieu, Technologie

Düsseldorf: het eerste houten kantorencomplex

Het architecten- en ontwerpbureau HPP Architekten maakt een blijvende indruk op de mediawijk in Düsseldorf. Hun kantoorproject, The Cradle genaamd, is het eerste in Duitsland dat volledig uit hout is opgetrokken. Het gebouw, momenteel in aanbouw, is een zichtbaar voorbeeld van duurzame architectuur en van voorbeeldige stedelijke integratie. Een aantal van de doelstellingen van het ontwerpteam: het recyclen van individuele componenten na gebruik, het minimaliseren van niet-recyclebare materialen en het verminderen van de CO2-uitstoot.

Dusseldorf HPP architekten

Dusseldorf HPP architekten

Naast de betonnen funderingen en de begane grond heeft de rest van het gebouw een volledig houten structuur. De gevel, ook in hout, werd ontworpen door ruitvormen te stapelen. Die vervullen verschillende functies: niet alleen maximaliseren ze de natuurlijke schaduwen en ventilatie, maar ze bieden ook een adembenemend uitzicht op de naburige haven.

The Cradle is ontworpen om toegevoegde waarde te creëren voor wie er gebruik van zullen maken. Maar ook om het milieu te bevorderen (gezien het belang van recycling en surcycling die werden gebruikt in het ontwerp) en om de zachte mobiliteit te bevorderen (er wordt gezorgd voor faciliteiten voor het delen van auto’s en fietsen op het terrein). Het gebouw is geïnspireerd door de circulaire economie en de naam is afgeleid van het concept van ethische architectuur genaamd “Cradle to Cradle” (C2C of Cradle to Cradle in het Engels). Dit label, dat sinds 2002 is gecertificeerd, wordt toegekend aan consumentenproducten die zijn ontworpen om het ecosysteem na gebruik te voeden, of aan materialen die voor 100% kunnen worden hergebruikt bij de productie van nieuwe producten of diensten. Met andere woorden, deze filosofie stelt dat elk product bij voorkeur recyclebaar of oneindig biologisch afbreekbaar moet zijn.

The Cradle zal in 2021 worden voltooid.

Dusseldorf HPP architekten

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord