MENU

Vancouver District wordt opnieuw Aboriginal Territory

Covid en het spoorwegnet: wat zal het langetermijneffect zijn?

18 juni 2020 Comments (0) Andere, Architectuur, Milieu, Technologie, Vastgoed

Düsseldorf: een berg middenin de stad!

Op de Gustaf-Gründgens-Platz, in het centrum van de stad, staat een gebouw dat er logischerwijs niet hoort te staan: een stadsberg.

Geheel bedekt met beplanteningen en groen (dak en gevels) heeft dit gebouw zich al snel gevestigd als één van de nieuwe bezienswaardigheden van de stad. Het gebouw is in de afwerkingsfase, de aanplantingen zijn net afgerond.

Met een totale oppervlakte van 42.000 m² biedt het Kö-Bogen II-project een gemengd gebruik van kantoren, commerciële ruimten en recreatiefaciliteiten. Dit nieuwe “groene hart” van de stad, ontworpen in de vorm van een vallei, begeleidt de inwoners naar het stadstheater en het Dreischeibenhaus, twee geklasseerde gebouwen die typisch zijn voor het naoorlogse modernisme. Op een aangrenzend gebouw, met een licht hellend dak, kan je gemakkelijk rondwandelen en zelfs “chillen” op het terras. Een manier om de bewoners uit te nodigen om zich dit nieuwe stadsdecor eigen te maken.

De gevel en het dak van Kö-Bogen II zijn volledig beplant. Dit “verticale park” bestaat uit 8 kilometer charmante hagen, waarvan de bladeren het hele jaar door van kleur veranderen. Deze planten zijn niet alleen spectaculair: ze zorgen voor natuurlijke verkoeling, verminderen het warmtegevoel in het stadscentrum helpen zelfs de lucht te zuiveren en te reinigen. “Charmante haagbeukenhagen komen veel voor in Düsseldorf“, legt de baas van het agentschap Ingenhoven uit. “De planten die we selecteerden, behouden hun bladeren in de winter. Ze zijn bestand tegen hoge windsnelheden en hebben weinig kans om besmet te geraken door ongedierte en vereisen slechts twee tot drie snoeiingen per jaar. En in de winter is geen enkele verwarming nodig.”

  • Dusseldorf - Kö-Bogen II © ingenhoven architects - europe largest green facade
  • Dusseldorf - Kö-Bogen II © ingenhoven architects - europe largest green facade
  • Dusseldorf - Kö-Bogen II © ingenhoven architects - europe largest green facade
  • Dusseldorf - Kö-Bogen II © ingenhoven architects - europe largest green facade

Een gerenoveerd centrum

De voorbereiding van de hagen werd al in 2016 gestart door een boomkwekerij. Ze werden vorig najaar geleverd op de bouwplaats en hadden al een goed gevestigd wortelstelsel (om te voorkomen dat de planten zouden afsterven na de oplevering van het gebouw).

Het plein waar Kö-Bogen II is gevestigd, was aanvankelijk een eenvoudige “betonnen plaat” die een ondergrondse parkeergarage bedekte. Sinds 1992 voert Christof Ingelhoven, de ontwerper van het project, campagne voor een “volledige herstelling van de stad”, met inbegrip van de heraanleg van dit plein, dat tot 2013 overkapt was met een viaduct. Vandaag de dag is het een stedelijke ruimte die nieuw leven wordt ingeblazen: een beetje alsof dit deel van het stadscentrum zich met zichzelf heeft verzoend.

Dankzij de nauwe samenwerking tussen de architecten, het stadsbestuur en de opdrachtgevers wordt het aanzien en de functionaliteit van dit plein duurzaam verbeterd. De ultieme uitdaging voor Kö-Bogen II: door de burgers geadopteerd worden als een gereactiveerde en authentieke plaats, en een nieuw groen centrum.

Deel dit artikel:

Tags: , ,

Geef een antwoord