MENU
4 scénarios pour la côte belge d’ici 2100

4 scenario’s voor de Kust tegen 2100

L’Hyperloop déjà opérationnel en 2018 ?

De Hyperloop al operationeel in 2018?

Life begins in a garden

8 maart 2016 Comments (0) Milieu

Tuinieren op het werk

Je pauze gebruiken om wat te tuinieren, plantjes te planten en water te geven, onkruid te wieden… dat zou de stress bij werknemers doen afnemen. Over de Atlantische Oceaan en in Frankrijk is de trend al goed ingeburgerd. Een kort overzicht.

e komen rechtstreeks overgewaaid uit de Verenigde Staten: de “corporate gardens” veroveren geleidelijk aan een plaatsje in Europese bedrijven. In Frankrijk zijn er steeds meer ondernemingen met groen op hun dak, balkons of tuin. Met je handen in de aarde wroeten om daarna te genieten van de vruchten van je arbeid zou immers bijzonder ontspannend zijn. In de Verenigde Staten is het fenomeen zo sterk uitgegroeid dat we kunnen spreken van orthitherapie. Toyota, PepsiCo, Kohl, Google, Yahoo en vele andere bedrijven moedigen hun werknemers aan om een deel van hun pauze in de tuin te werken. Volgens een Amerikaanse studie uit 2011 in Oregon zou werken in een omgeving die verbonden is met de natuur de prestaties van de werknemers verbeteren en ziekteverzuim met 10% doen dalen.

Cédric Jules, medeoprichter van Macadam Gardens, een start-up die gespecialiseerd is in stadsmoestuinen gevestigd in Toulouse: “Voor het bedrijf kan een moestuin twee doelen beogen: een moestuin kan productief zijn (om de kantine te spijzen bijvoorbeeld), maar hij kan ook worden gezien in een geest van bedrijfscultuur en ontspanning, en het ene vormt natuurlijk geen belemmering voor het andere.”

Ongegronde angst

In België zijn er wel organisaties zoals Lateral Thinking Factory die dit soort initiatieven steunen, maar hun aantal blijft beperkt. “Toch is het heel goed mogelijk. In 2013 deden we een studie voor de BIM naar de ontwikkeling van de stedelijke landbouw in Brussel en vonden we een aantal sites die hiervoor kunnen worden gebruikt”, aldus Michael Moradiellos, oprichter van het bedrijf.

Veel bedrijven laten zich afschrikken door de structuur van hun gebouw. En dat is fout, volgens Cédric Jules: “Een plat dak, een tuin, een terrras… alles is mogelijk. Zelfs op kleine oppervlakken kun je mooie projecten bedenken.”

Een ander obstakel is de vervuiling. “Maar daar vergissen de mensen zich in”, legt Cédric Jules uit. “In de stad bestaat de vervuiling voornamelijk uit zware metalen die niet meer dan 5 meter boven de grond uitstijgen. In de hoogte is er geen gevaar voor vervuiling.” Michael Moradiellos voegde er nog aan toe: “Groenten telen in een bedrijf kun je ook binnen doen, door hulpbronnen als warmte, keukenrestjes of licht vervuild water opnieuw te gebruiken. Bovendien verbetert dat de luchtkwaliteit in het gebouw.”

Tot slot werkt het koele klimaat in ons land ook ontmoedigend. Cédric Jules: “De kwaliteit van de oogst hangt af van de hoeveelheid zonlicht. Maar zelfs met een gematigd klimaat kunnen er allerlei soorten fruit en groenten worden gekweekt: je moet ze alleen goed kiezen.”

Hij laat zich ondanks alles niet ontmoedigen: “De voorbije jaren stellen we vast dat er opnieuw veel belangstelling is voor tuinieren. De voedselschandalen spelen daar ook een rol in: meer dan ooit maken mensen zich zorgen over wat er op hun bord ligt. Er is dus een mooie toekomst weggelegd voor bedrijfsmoestuinen.” Het bewijs: enkele baanbrekende bedrijven zijn volop aan het experimenteren, zoals het BIM, dat al enkele jaren een moestuin heeft op zijn hoofdkantoor in Sint-Lambrechts-Woluwe.

Foto © iStock
Deel dit artikel:

Tags:

Geef een antwoord