MENU
Des murs qui s’animent devant les passants

Muren die tot leven komen tegenover de voorbijgangers

Une ville tiendrait-elle debout sans habitants ?

Een energie-autonome stad onder water

La réalité virtuelle : le nouveau dada de votre architecte

28 oktober 2016 Comments (0) Architectuur, Technologie

Virtual reality: de nieuwe dada van uw architect

Van de woonkamer naar de slaapkamer gaan met behulp van een joystick. Inzoomen op een detail van de keuken…

Dat alles dankzij een virtual reality-helm… Sinds enkele maanden test Bouygues Immobilier France een “immersieve appartementconfigurator” uit. Met deze softwareoplossing kan de potentiële klant niet alleen virtueel een gebouw bezoeken zonder dat hij zich moet verplaatsen, maar zich ook inleven in een toekomst voordat die nog maar gebouwd is. Daarbij kan hij tot in de kleinste details de afwerking van de uitrusting (badkamer, keuken, domotica, enz.) of decoratieve elementen (tegels, parket, verf) kiezen. Naarmate de bezoeker de kamers ontdekt, genereert de software de mogelijke opties. Met één muisklik ziet het appartement er anders uit en als de klant zijn keuzes bevestigt, maakt de software een eindafrekening.

Als je 360°-video’s wilt bekijken, moet de nieuwste versie van Chrome, Opera, Firefox of Internet Explorer op je computer zijn geïnstalleerd. Gebruik op je mobiele apparaat de nieuwste versie van de YouTube-app voor Android of iOS.

De professionele toepassingen van virtual reality lijken geen grenzen te kennen. Architecten kunnen u voortaan in een driedimensionaal model van uw toekomstige woning laten “duiken”, zowel vanbinnen als vanbuiten. En hij kan het omtoveren naargelang uw wensen. Zo is het mogelijk om een bouwwerk virtueel te bouwen en “uit elkaar te halen”, erin te navigeren en ermee in interactie te komen, met een ver doorgedreven realistisch beeld. «Wat VR-helmen laten zien leunt voor 95% aan bij de werkelijkheid, bijvoorbeeld het beheer van tegenlicht om echt een idee te krijgen van de lichtheid van een kamer”, aldus Ludovic Oger, de baas van Arka Studio, een digital imaging-bedrijf voor vastgoedpromotie. Virtual reality versterkt de onderdompeling door de bezoeker de indruk te geven dat hij echt in de kamer staat.

Deze technologie kan ook het beroep van vastgoedmakelaar danig op zijn kop zetten. In Zwitserland wil de start-up Kaïnoo zijn klanten tijd laten uitsparen door virtuele bezoeken te organiseren via een smartphone app. Op hun digitale platform kunnen de eigenaars 3D-modellen van hun woning online zetten die de onderneming maakt dankzij haar driedimensionale scannertechnologie. Een conversatievenster (chat) leidt de klant rechtstreeks rond tijdens zijn bezoek. Volgens de start-up kun je met deze methode meer mensen bereiken en onnodige verplaatsingen vermijden. Alleen de klanten die echt geïnteresseerd zijn, brengen daarna een “fysiek” bezoek met een makelaar. Zo is het architectenplan in één klap achterhaald…

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord