MENU
Smart City by Google

Google zet zijn ambities voor de smart city uiteen

Carina Basile

Interview met Carina Basile

hipster jesus

28 mei 2018 Comments (0) Andere, Technologie

Wanneer kerken worden omgebouwd tot wifi-hotspots

De digitale woestijn bestrijden met… kerken. Een zeer Brits maar tegelijk oecumenisch idee.

Kunnen we na de smart cities nu ook spreken van smart platteland? Landelijke gebieden hebben nog steeds te lijden onder een gebrekkige toegang tot het mobiele web. Daarom hebben het ministerie voor Digital en het Milieu een akkoord gesloten met de Kerk van Engeland om het aantal gebieden zonder signaal, die niet worden gedekt door een mobiele operator, te verminderen. Het doel: betere toegang tot online openbare diensten en het ontwikkelen van de digitale economie op het platteland, dankzij de kerken die centraal in de gemeentes zijn gelegen.

Een gebouw uit de vijftiende eeuw dat het leven van de mensen verbetert? Als kerken de interesse van de Britse regering wekken, dan is dat omwille van hun strategische geografische locatie: “65% van de anglicaanse kerken en 66% van de parochies in Engeland liggen in landelijk gebied. Hun locatie in het hart van de gemeenschappen betekent dat ze vaak goed geplaatst zijn om de problemen van connectiviteit en dekking op te lossen”, leest het persbericht van de overheid.

In totaal heeft de Kerk van Engeland 16.000 kerken en 12.500 parochies. Meer dan 120 ervan zijn al uitgerust met breedbandsystemen: draadloze zenders, antennes, satellietschotels of glasvezel. Een godsgeschenk voor de Britse regering, want het probleem wordt steeds dringender. Terwijl bijna een miljoen Britse gezinnen nog steeds geen toegang hebben tot supersnel internet, wordt het contrast tussen het platteland en de steden, uitgerust met 4G en glasvezel, almaar groter. Zozeer zelfs, dat nieuwkomers in een gemeente eerst inlichtingen inwinnen over de beschikbaarheid van 4G vooraleer ze scholen checken. Want zelfs op de boerenbuiten hangt de economie meer en meer af van digital.

Te geïsoleerde woonomgevingen

Zeer onregelmatige snelheden, trage netwerken, moeilijkheden om toegang te krijgen tot online administratieve diensten … Het is niet gemakkelijk om alle details te kennen over zones die niet genoeg verbonden zijn. In België toont de kaart van niet-gedekte zones van het IBPT aan dat 220.000 woningen nog niet over vast internet met een downloadvolume van 30 Mbps/seconde beschikken. In totaal gaat het over 39 Waalse gemeenten. En geen enkele Vlaamse. De wegen van 4G mogen dan wel ondoorgrondelijk zijn, de oplossing bevindt zich misschien op de klokkentoren.

 

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord