MENU

Een eerste aquaponische boerderij in Brussel

Slimme beglazing op Tour & Taxis

16 juli 2018 Comments (0) Architectuur, Technologie, Vastgoed

3 innovaties die binnenkort de vastgoedsector op zijn kop zetten

Slimme gebouwen, digitale plannen: na de ‘groene’ trend doet nu ook ‘tech’ zijn intrede in de vastgoed- en bouwsector. In juni vond trouwens de eerste Mipim Proptech Europe plaats. Focus op deze nieuwe soort start-ups die de mooiste revoluties van vastgoed 2.0 inzetten.

Men dacht lang dat de vastgoedindustrie niet onderhevig zou zijn aan de disruptieve modellen die de andere industriële sectoren betreffen. Maar vandaag staat ook het vastgoed voor grote veranderingen, zowel structureel als economisch. Na de ‘fintechs’ in de financiële sector, zullen de ‘proptechs’ het vastgoedlandschap hertekenen.

Maar wat is ‘proptech’ eigenlijk? Proptech heeft betrekking op de nieuwe technologieën die nuttig zijn voor de traditionele vastgoedbusiness. Zo zijn er nieuwe bedrijven die een nieuwe aanpak op basis van big data, virtual reality, crowdfunding, blockchain en artificiële intelligentie ontwikkelen. Ze hebben een impact op de volledige value chain: van de financiering tot de bouw, over het beheer van de transactie, van het gebouw, van het onderhoud en de bezetting. En meer algemeen hebben ze ook een impact op het ontwerp van de stad.

AI, de opperste gids

Een voorbeeld? De Belgische start-up Co-libry is een platform om vastgoed te zoeken dat een gepersonaliseerde begeleiding biedt gedurende het hele vastgoedproces. Co-libry helpt klanten bij hun zoektocht naar hun toekomstige woning door te focussen op hun wensen (tijd voor verplaatsingen, nabijheid van scholen en winkels enzovoort). AI suggereert ook zelfs een aantal sleutelparameters. Het platform begeleidt de klant doorheen elke stap, van de aankoop tot en met de verhuizing. Het stelt ook leningen, vastgoedmakelaars, telecomoperatoren en dienstverleners voor.

Het stroomlijnen van informatie

Blockchain is een gedecentraliseerde informaticastructuur waarmee je data in een beveiligde blocken ketenkan opslaan. blockchain is ook in de vastgoedsector gebruikt. HBS Research wilt in samenwerking met Blockchain Partner, de relaties tussen de verschillende stakeholders vergemakkelijken door zich te verzekeren van de chronologie, de oorsprong en de echtheid van de opgeslagen informatie. Dankzij deze technologie zal een transactie tussen particulieren op termijn maar een maand duren in plaats van de huidige drie maanden , verzekert het bedrijf. Op middellange termijn wilt deze vastgoedspeler blockchain gebruiken bij het verhuur beheer.

Het opsporen van energieverlies

Meerdere start-ups in Proptech willen het gebruik van de bewoners verbeteren. Deepki verzamelt de gegevens van de verschillende actoren. Die gegevens zijn momenteel “volledig diffuus, verspreid en in silo’s” . Deepki maakt dan met al deze verschillende gegevens één enkel digitaal dossier van het gebouw zodat de info begrijpelijk wordt. door de gecontextualiseerde energiegegevens te combineren met andere activiteiten is het mogelijk om mogelijke besparingen te detecteren. “We praten al over de groene waarde van een gebouw. Binnenkort zullen we dankzij het monitoren van het gebouw, ook over zijn digitale waarde kunnen praten“, stelt de woordvoerster van Deepki.

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord