MENU

Hoe Brussel er had kunnen uitzien

3 innovaties die binnenkort de vastgoedsector op zijn kop...

13 juli 2018 Comments (0) Architectuur, Milieu, Technologie

Een eerste aquaponische boerderij in Brussel

De landbouw wordt hightech, maar ook stedelijk. Terwijl Stadsboerderijen in parkings, tunnels en containers biologische producten zonder pesticiden kweken, Brussel opende zijn eerste aquaponische boerderij op de daken van het voormalige slachthuizen van Kuregem. Een première die snel andere gemeenten zou kunnenaantrekken.

Drie jaar geleden werd de grootste stadsboerderij op basis van aquaponie aangekondigd en nu heeft ze haar deuren geopend op het dak van het Foodmet, de nieuwe foodhall op de site van de slachthuizen van Kuregem. Langs de ene kant : 2.000 m2 serres. Langs de andere kant vinden we een tuin, een restaurant en een terras, die zich over hetzelfde oppervlak uitstrekken. De doelstelling: het combineren van een viskwekerij en de productie van fruit, groenten en kruiden (30 tot 40 ton per jaar). Lokaal, in een gesloten circuit, zonder chemicaliën of pesticiden.

Achter het project zit de Brusselse start-up BIGH. Het wilt stedelijke gebouwen en hun vastgoedwaarde optimaliseren en de stad op een duurzame manier productief maken. “Aquaponie combineert het kweken van vis en hydrocultuur om tegelijk vis, fruit, groenten en kruiden te produceren. De uitwerpselen van de vissen doen dienst als meststof“, verduidelijkt Steven Beckers, een specialist op het vlak van de circulaire economie, die mee aan de oorsprong van het project staat. En om deze vicieuze cirkel helemaal af te maken, gebruikt de installatie ook regenwater, zonne-energie en de restwarmte van de gebouwen.

Dankzij deze technologie heeft de landbouw geen vruchtbare grond nodig en kan die het platteland verlaten”, legt de ondernemer uit, die eraan herinnert dat fruit en groenten gemiddeld 1.500 kilometer afleggen. “Het is voor ons essentieel om lokaal, transparant en traceerbaar te zijn. Alle producten worden in het korte circuit verkocht: ofwel aan handelaren ofwel onmiddellijk aan de consumentenop de markt. We hebben ook overeenkomsten gesloten met de grote supermarkten en restaurants in het Gewest om onze ‘made in Brussels’-vis te verkopen“, zegt Steven Beckers.

Snoekbaars en baars “made in Brussels”.

Voor de opstart haalde de start-up 4,3 miljoen euro op bij privé en publieke investeerders. In de toekomst wilt BIGH (Building Integrated Greenhouse) andere aquaponische boerderijen opstarten in Ukkel, Oudergem, Woluwe, Ganshoren en Molenbeek. Het uiteindelijke doel: een netwerk van boerderijen in het hart van de grote Europese steden. “In 2013 identificeerde een onderzoek bijna 6 miljoen m2 bruikbare ruimte voor de stedelijke landbouw in Brussel. Concreet zouden we 20 boerderijen van dit type op de daken en parkings kunnen bouwen, betoogt Steven Beckers. Kan je je de milieu-impact voorstellen als elke Brusselse gemeente lokaal aardbeien en vis kon kweken?

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord