MENU

3 innovaties die binnenkort de vastgoedsector op zijn kop...

De stedelijke acupunctuur van Saragossa

16 juli 2018 Comments (0) Architectuur, Technologie

Slimme beglazing op Tour & Taxis

De toekomstige overdekte wijk Tour & Taxis krijgt vorm en belooft nu al een wereld première te worden. Het toekomstige Gare Maritime, het vroegere goederenstation, wordt uitgerust met slimme beglazing die AGC Glass Europe gedurende vier jaar heeft ontwikkeld. De beglazing beheert niet alleen de intensiteit van het licht maar ook de zonne-warmte. Een woordje uitleg.

Het AGC Technovation Center is sinds 2013 op de luchthavensite van Gosselies gevestigd. Het is het onderzoeks- en ontwikkelingscentrum van AGC Glass Europe. Hier ontstaan de nieuwste ontwikkelingen van de Japanse glasgigant, in het bijzonder op het vlak van slimme beglazing voor gebouwen.

Sommige beglazingen worden uitgerust met organische zonnecellen die elektriciteit kunnen produceren, zonder dat daarvoor direct zonlicht nodig is. Maar het nieuwste bravourestukje is Halio. Een beglazing met variabele lichttransmissie die on demand gekleurd kan worden. De beglazing beheert niet alleen de intensiteit van het licht, maar ook de zonnewarmte.

Deze interactieve beglazing op basis van elektrochromie gemaakt gebruikt elektrische impulsen om van totale transparantie over te gaan in een donkerdere tint, om zo de schittering te verminderen. De volledige transitie duurt minder dan drie minuten en is in minder dan 20 seconden merkbaar. Het glas verandert in een bijna ondoorzichtige oppervlakte dat slechts 3% van het licht doorlaat.

De privacy van de bewoners wordt gegarandeerd zonder dat ze afgesneden worden van de buitenomgeving. De bescherming is ook thermisch: als het glas donker is, laat het slechts 5% van de warmte door. Daardoor is Halio een alternatief voor luifels, zonneschermen of gordijnen.

Eerste grote werf

Het geïntegreerde en multifunctionele Halio wekte de interesse van Extensa, de promotor van Tour & Taxis in Brussel. Om de oorspronkelijke Gare maritime leven en natuurlijk licht te geven, koos Extensa voor de Halio-technologie om de grote glazen gevels van het gebouw van 40.000 m2 te bedekken. De temperatuur en het licht kunnen er over een lengte van 220 meter worden geregeld via twee enorme lagen slimme beglazing.

Deze worden vanuit de kantoren van de sitebeheerders bestuurd met een kleine afstandsbediening. Net zoals een thermostaat. Deze beglazing wordt ook uitgerust met programma’s die rekening houden met de klimatologische omstandigheden, het uur en de positie van de zon. Met een eenvoudige app kan het systeem vanaf een smartphone worden bediend. Dit kan zelfs ook mondeling worden bediendvia Alexa ontwikkeld door Amazon.

© Halio International – Gare Maritime, Extensa.
Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord