MENU
Les tuiles photovoltaïques de Tesla arrivent

De fotovoltaïsche dakpannen van Tesla komen eraan

© Louvre Abu Dhabi, Mohamed Somji

Abu Dhabi: het “Zand-Louvre ” wordt onthuld

Bientôt une ville couverte à Tour & Taxis

25 oktober 2017 Comments (0) Andere

Binnenkort een overdekte stad in Tour & Taxis

Na 15 jaar onderhandelen en vele wendingen heeft het Brussels Gewest enkele weken geleden het BBP 09-01 van de Stad Brussel met betrekking tot Tour & Taxis goedgekeurd. We weten nu eindelijk welke ontwikkelingen nog mogelijk zijn in deze zeer strategische wijk.

Met zijn architectuur die in heel Europa erkend wordt om zijn erfgoedkwaliteit is Tour & Taxis één van de meest voorbeeldige wijken met een succesvolle omschakeling. Het is ook één van de tien prioritaire wijken van de Brusselse regering, die er niet alleen woningen en kantoren wil onderbrengen, maar de site ook op de toeristische kaart van de hoofdstad wil zetten.

Na een aantal herinrichtingsprojecten en tal van administratieve struikelblokken, is het BBP (bijzonder bestemmingsplan) van Tour & Taxis eindelijk gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. En wat vreemd is, er werd geen enkel beroep aangetekend. Hierdoor kon de privé-eigenaar van de site, het bedrijf Extensa, uiteindelijk een alomvattend stedenbouwkundig programma voorleggen.

Tot nu toe lag de nadruk vooral op de kantoren. Maar in de komende jaren zouden tot 2.000 woningen het licht kunnen zien in Tour & Taxis. 12% hiervan zullen geconventioneerd zijn. In het nog bebouwbare deel aan de achterkant van de Gare Maritime heeft Extensa 700 woningen voorzien, 80 appartementen en serviceflats en een rusthuis met 200 bedden. Over het algemeen zal de architectuur beter afgestemd zijn op de bestaande gebouwen: de nieuwe bouwwerken kunnen zich maximaal over 370 000 m² uitstrekken, – waardoor Tour & Taxis een soort van “stad in de wijk” zal worden – en het 9 hectare grote vandaag al deels opgewaardeerde park zal beheerd worden door Leefmilieu Brussel.

Een innovatieve architectuur

Het Koninklijk Pakhuis en de Sheds hebben al een facelift ondergaan, en dan is het nu de beurt aan het Hotel des Douanes (kantoren omgebouwd tot een hotel), het Hotel de la Poste en de Gare Maritime. Deze laatste zou heel spectaculair zijn: in een combinatie van commerciële en culturele activiteiten, werkruimten en stadstuinen zal ze zich uitstrekken over 4 hectare met 7 traveeën op een hoogte van 8 tot 24m. In totaal zullen 75.000 m² worden ingericht.

Eén perceel heeft nog geen bestemming gekregen: hier mag volgens het BBP een toren gebouwd worden die iets hoger kan worden dan Upsite, dat er vlak tegenover ligt. Naar alle waarschijnlijkheid zal het gaan om een gemengd gebouw met woningen en kantoren. Maar op dit moment staat er nog niets vast. Gesitueerd aan de Akenkaai, zal het residentieel project Riva, bestaande uit 139 appartementen en 7 commerciële eenheden, de toegangsdeur vormen naar de Tour & Taxis site. Het zal effectief in 2 gesplitst worden door de toekomstige Picardbrug (enkel toegankelijk voor voetgangers, fietsers en openbaar vervoer) waarvan de oplevering voorzien is op het einde van 2019, net als het Riva project. De mobiliteit tussen het Noordstation en Tour & Taxis zal dus verbeterd worden met nieuwe buslijnen die Tour & Taxis met het centrum verbinden via de brug.

 • Gare Maritime
  The Maritime Station
 • Bientôt une ville couverte à Tour & Taxis
  Bientôt une ville couverte à Tour & Taxis
 • Maison de repos et Gare Maritime
  Maison de repos et Gare Maritime
 • Bientôt une ville couverte à Tour & Taxis
  Bientôt une ville couverte à Tour & Taxis
 • Bientôt une ville couverte à Tour & Taxis
  Bientôt une ville couverte à Tour & Taxis
 • Riva and Picard bridge
  Riva and Picard bridge

 

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord