MENU
La brique dans tous ses états

Baksteen in al zijn staten

Ko Jinhyeuk, Cheong Changwon, Cho Kyuhyung & Choi Sunwoong architects

Lege boomstammen omvormen tot wolkenkrabbers

© Louvre Abu Dhabi, Mohamed Somji

3 november 2017 Comments (0) Andere, Architectuur, Cultuur

Abu Dhabi: het “Zand-Louvre ” wordt onthuld

Het eerste universele museum in de Arabische wereld, Louvre Abu Dhabi, is het resultaat van een culturele samenwerking van ongekende omvang tussen de Verenigde Arabische Emiraten en Frankrijk. Ontworpen als een echte “museumstad” van bijna 100.000 m2, zal het museum werken presenteren van historische, culturele en sociologische waarde, oud en hedendaags, van over de hele wereld. Om deze prestigeproject uit te voeren, koos Abu Dhabi voor Jean Nouvel, de Franse ster van de architectuur.

Tien jaar na de ondertekening tussen Frankrijk en de Verenigde Arabische Emiraten, zal het Louvre Abu Dhabi op 11 november eindelijk zijn deuren openstellen voor het publiek, met een inauguratie die met veel pracht en praal zal verlopen. De doelen zijn hoog gegrepen: van Abu Dhabi de belangrijkste culturele plek in de Golf, maken, aanzetten tot een uitwisseling van culturen, maar ook de soft power van Frankrijk vergroten in een buitengewoon strategische regio.

In afwachting dat we te zien krijgen wat zijn drieëntwintig permanente galerijen in petto hebben, is het al mogelijk om het paradepaardje ervan te bewonderen: een museumstad (“Medina”) op het eiland Saadiyat, waarvan de promenades uitsteken over de zee, bedekt met een koepel van 180 meter in diameter die zelf bestaat uit 8.000 verstrengelde metalen sterren.

Voor deze “architecturale geste” koos Abu Dhabi voor de Franse ster Jean Nouvel. Sinds 2006 werd de architect uitgenodigd om deel te nemen aan de oprichting van een groot cultureel district in het emiraat. Zijn taak: een museum van beschavingen bouwen als aanvulling op een heel scala aan culturele instellingen. Vandaag de dag is “het Zand-Louvre” als eerste klaar van deze instellingen en, zoals de directeur van het Louvre Jean-Luc Martinez tijdens een presentatie in Parijs op 22 september overtuigd zei, “dit gebouw wordt ongetwijfeld een van de beelden die onze tijd markeren, net als de piramide van Pei hier heeft gedaan.

 • © Louvre Abu Dhabi, Mohamed Somji
  © Louvre Abu Dhabi, Mohamed Somji
 • © Louvre Abu Dhabi, Mohamed Somji
  © Louvre Abu Dhabi, Mohamed Somji
 • © Louvre Abu Dhabi, Mohamed Somji
  © Louvre Abu Dhabi, Mohamed Somji
 • © Louvre Abu Dhabi, Mohamed Somji
  © Louvre Abu Dhabi, Mohamed Somji
 • © Louvre Abu Dhabi, Mohamed Somji
  © Louvre Abu Dhabi, Mohamed Somji

Regen van licht

Jean Nouvel legt inderdaad uit dat hij meer wou creëren dan een gebouw, namelijk een medina, samengesteld uit de verschillende witte volumes van de galerijen van het museum, en deze wou omwikkelen met een microklimaat. Daarom heeft hij zijn “culturele stad” ondergebracht onder een grote parasol. Deze koepel met een diameter aan de basis van 180 meter wordt gevormd door verscheidene diktes van metalen mantilla’s. “De grote Arabische architectuur ademt nog altijd geometrie en licht. Doorheen de opeengestapelde lagen van de koepel wordt een zonnestraal soms geblokkeerd of vindt ze soms haar weg. Zo verschijnen en verdwijnen er allerlei lichtvlekken“, legt de architect uit. Dit fenomeen kreeg de naam “Regen van licht” en zou één van de belangrijkste werken uit de collectie van het nieuwe museum worden. De aantrekkingskracht ervan zou in ieder geval bijdragen aan het succes dat het Louvre Abu Dhabi te wachten staat.

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord