MENU
Charleroi © Maxime Delvaux

Zijn onze steden toegankelijk voor iedereen?

Atrium © Ronald Lu & partners

Wonen en werken in de kantoren van morgen

Bale © Herzog & de Meuron

9 december 2020 Comments (0) Andere, Architectuur, Milieu, Vastgoed

Basel: leren en consumeren op één plek?

Een primeur in Zwitserland (en waarschijnlijk ook elders): de eerste school die gebouwd wordt op het dak van een winkelcentrum. Het meest zichtbare teken van een ambitieus en gemengd masterplan.

De wedstrijd werd gelanceerd door het kanton Basel, in samenwerking met twee stichtingen. Het Zwitserse bureau Herzog & de Meuron stond in voor de realisatie van deze primeur: een stadsvernieuwing die een voorbeeld van stedelijke verdichting wil zijn, maar ook de illustratie van de mix van sociale en functionele toepassingen die agglomeraties kunnen ontwikkelen in nieuwe buurten.

De middelbare school met 600 leerlingen bovenop het MParc Dreispitz-shoppingcenter en de multifunctionele gymzaal naast de school, zal ’s avonds kunnen worden gebruikt door lokale sportclubs en verenigingen. De tuinen en openluchtruimten op het dak van het nieuwe gebouw zullen ook toegankelijk zijn voor de buurtbewoners. Dit is een manier om ruimtes te bundelen en niet langer te beperken tot éénmalig gebruik.

Bale © Herzog & de Meuron

Bale © Herzog & de Meuron

Meer verdichting, meer groene ruimte

De ontwerpers slaagden erin deze tegenstrijdigheid op te lossen: zowel om de dichtheid van een wijk te verhogen als om grote groene ruimtes te ontwikkelen voor de bewoners. Een Zwitserse wet verplicht stedenbouwkundigen om stedelijke centra te verdichten en de uitbreiding ervan qua oppervlakte te beperken. Deze stedelijke keuze veronderstelt de aanwezigheid van voldoende openbaar vervoer en een goed evenwicht tussen ruimten gewijd aan het privéleven en die gewijd aan werk. Het kantoor Herzog & de Meuron werkte in de hoogte door drie elegante torens te ontwerpen die zijn omgeven door lagere gebouwen en uitgestrekte groene ruimtes.

De oprichting van deze school op het dak is het orgelpunt van een ambitieus masterplan voor Dreispitz Nord. Dit voormalige douanedepot zal een nieuwe gemengde wijk worden die deel zal uitmaken van het stadscentrum van Basel en uiteindelijk 800 appartementen zal omvatten, naast twee openbare groene ruimten, winkels, een buurthuis en horeca.

Deel dit artikel:

Tags: , ,

Geef een antwoord