MENU

Transparant hout? Goed gezien!

Zelfs beton leeft!

14 mei 2020 Comments (0) Architectuur, Technologie, Vastgoed

Een psychiatrisch ziekenhuis drijvend op het water

Een therapeutische ruimte die meer op een kunstenaarsatelier lijkt dan op een ziekenhuis? Daar is het dagcentrum L’Adamant in geslaagd, een psychiatrische instelling die werd ontworpen door het Parijse agentschap Seine Design en Gérard Ronzatti, gespecialiseerd in drijvende architectuur.

Aan de voet van de Charles De Gaulle-brug, aan de rechteroever van de Seine, verwelkomt dit dagcentrum volwassen patiënten voor therapeutische follow-up bestaande uit workshops, psychosociale revalidatie en gesprekken met zorgpersoneel.

L’Adamant kon genieten van een nauwe samenwerking tussen de ontwerpers, het therapeutisch team en de patiënten die bij elke fase van de bouw van ‘hun’ hospitaal werden betrokken. Vanaf het begin was het de bedoeling om van het ziekenhuis een plek te maken van werk, ontmoeting en samenhang tussen zorgpersoneel en patiënten te maken. In verschillende fasen van het project was er uitwisseling tussen de patiënten en de mensen van de werf. De vragen, suggesties en beschouwingen verrijkten het project. Een manier om dit collectieve werk in te schrijven in het geheugen van het gebouw en de verbeelding van de patiënten die er verblijven. De ontwerper, Gérard Ronzatti, vat het als volgt samen: “We wilden dat het gebouw de sporen droeg van wie er heeft gewerkt. Het is van begin tot einde een pilootproject zodat elk stadium, van ontwerp tot realisatie, therapeutisch was.”

  • L’Adamant © Seine Design - Sergio Grazia
  • L’Adamant © Seine Design - Sergio Grazia
  • L’Adamant © Seine Design - Sergio Grazia
  • L’Adamant © Seine Design - Sergio Grazia
  • L’Adamant © Seine Design - Sergio Grazia

Een geruststellend ankerpunt in een bruisende stad

Het feit dat L’Adamant drijft op de Seine maakt het ook mogelijk om de grillen van het weer, de bewegingen van het water, de passerende boten, de wandelaars op de oever… te integreren in een programma van sensorische en therapeutische ervaringen. De uitwendige houten panelen zijn verwijderbaar en maken het mogelijk dat patiënten zoveel mogelijk in verbinding staan met het water en de elementen (wind, licht, regen, zon, temperatuur, reflecties op het water…). De afwerking van de therapie- en rustruimten is in essentie gemaakt van hout, een rustgevend element dat een bijzonder aantrekkelijke en emotionele sfeer creëert.

De instelling tracht de duur van de ziekenhuisopname van patiënten die lijden aan verschillende aandoeningen zoveel mogelijk te beperken. Het programma van creatieve workshops, waaronder aardewerk, muziek en tekenen, heeft een duidelijk doel: patiënten aanmoedigen om naar het dagcentrum te komen en te blijven komen, waardoor hun herintegratie in het leven en de sociale sfeer wordt vergemakkelijkt. Er worden bijvoorbeeld veel partnerschappen ontwikkeld met sociale, culturele en gezondheidsactoren in de stad. L‘Adamant, het enige dagcentrum op de rivier in Parijs, is door zijn behandelingsprogramma op maat, een geruststellend ankerpunt in een bruisende stad.

Deel dit artikel:

Tags: , ,

Geef een antwoord