MENU

“Ceci n’est pas une pipeline”

Een project van Carlo Ratti wint de “Reinventing Cities”-wedstrijd

5 juli 2019 Comments (0) Architectuur, Cultuur

For Forest, een miniwoud in een Oostenrijks stadion

In 2020 zal Christo de Arc de triomphe in Parijs inpakken. En datzelfde jaar zal er ook een ander XXL-project in de stad ontstaan, in Oostenrijk: FOR FOREST – The Unending Attraction of Nature. Dit project vindt dit najaar plaats in het midden van het Wörthersee-voetbalstadion in Klagenfurt.

Van 9 september tot 27 oktober 2019 wordt het Wörthersee-voetbalstadion in Klagenfurt de grootste publieke installatie ooit in Oostenrijk.

Ongeveer 300 bomen, waarvan sommige tot 6 ton wegen, zullen op het gazon worden geplant, om een bos uit Midden-Europa op te roepen. Als het bos eenmaal is getransplanteerd, verandert het van kleur naar gelang de seizoenen en trekt het wilde dieren aan.

Dit bos-kunstwerk werd geïnspireerd door “The Unending Attraction of Nature”, een dystopische tekening van de Oostenrijkse kunstenaar en visionair architect Max Peintner. Zijn visionair ontwerp werd ontdekt door Klaus Littmann, die uitlegt dat hij “de manier waarop we de natuur waarnemen in twijfel wil trekken en de toekomst ervan in twijfel wil trekken“.

  • © For Forest
  • © For Forest
  • Max Peintner

Een levend gedenkteken

Het project, genaamd For Forest, wordt in het hart van de stad geplant en zal “een gedenkteken zijn dat er ons aan herinnert dat de natuur, die we vaak als vanzelfsprekend beschouwen, op een dag enkel zou kunnen bestaan in speciale plekken, zoals dat nu al het geval is met dieren in de zoo“.

De installatie zal spectaculaire afmetingen aannemen gezien het wordt gebouwd in het Wörthersee-stadion met een capaciteit van 30.000 toeschouwers. Bezoekers zullen er kunnen zien hoe de bomen een telkens veranderend landschap creëren, dag en nacht, in het daglicht of verlicht door spotlights. Aan het einde van de artistieke interventie in de openbare ruimte zal het bos met zorg en op dezelfde schaal worden herplant in een voor het publiek toegankelijke plaats, dicht bij het Wörthersee-stadion. Het zal dus een levend “bosbeeldhouwwerk” blijven, zegt Littmann.

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord