MENU

For Forest, een miniwoud in een Oostenrijks stadion

Zeewier om de stad opnieuw van zuurstof te voorzien

11 juli 2019 Comments (0) Architectuur, Technologie

Een project van Carlo Ratti wint de “Reinventing Cities”-wedstrijd

De wedstrijd “Reinventing Cities”, die wordt georganiseerd door de C40, heeft zijn eerste winnaars bekendgemaakt. In Milaan wint de visionaire architect Carlo Ratti met een project van 20.000 m².

Het principe van dit initiatief? Steden heruitvinden door achtergelaten stedelijke woestenijen opnieuw in te richten. Reinventing Cities werd met veel pracht en praal in november 2017 gelanceerd door C40, de vereniging van steden die zich inzetten voor het klimaat en die wordt voorgezeten door de PS-burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo. Deze wedstrijd brengt 14 steden ter wereld samen en is gebaseerd op de formule “Réinventer Paris” waarbij innovatieve aanbestedingen het weefsel van de stad herinvullen. De doelstelling: een dertigtal steden in de wereld transformeren tot pioniers op het vlak van duurzame ontwikkeling en veerkracht, met een netto nuluitstoot.

De prestigieuze internationale wedstrijd kreeg honderden voorstellen maar het was het project van de Italiaanse architect Carlo Ratti die met de prijs ging lopen. Het project is meer dan 10.000 m² groot en omvat onder andere kantoorruimtes maar ook openbare ruimtes voor evenementen en een laboratorium dat is gespecialiseerd in moleculair en oncologisch onderzoek, met huisvesting voor de internationale onderzoekers van het Ifom, het Institute of Molecular Oncology. Het project is geïnspireerd door het sociale en architectonische model van kloosters en biedt een open architectuur op de stad die privé en gedeelde ruimtes combineert.

  • © Carlo Ratti
  • © Carlo Ratti
  • © Carlo Ratti

Een antwoord op de klimaatverandering

Dankzij een innovatief technologisch systeem dat wordt geïntegreerd in de gevel kan de buitenkant van het gebouw zich aanpassen aan de blootstelling aan de zon en het juiste evenwicht tussen zon en schaduw garanderen. De bovenste verdiepingen die NZEB (Near Zero Energy Building) zijn, bestaan uit een houten structuur om het energieverbruik nog verder te verminderen. Totale begroting van de operatie: ongeveer 40 miljoen euro. De levering is gepland voor 2022.

De promotor Covio heeft gekozen voor de buurt rond de Porta Romana, een van de meest veelbelovende en innovatieve hubs in Milaan, in de nabijheid van de Prada Foundation en Symbiosis, de nieuwe toonaangevende zakenwijk. De wijk, waar ook universiteiten en onderzoekscentra zijn gevestigd, maakt ook deel uit van het gebied dat is geselecteerd voor het Europese programma Sharing Cities, dat van plan is de wijk om te vormen tot een smart buurt die het hoofd kan bieden aan de belangrijkste milieu-uitdagingen van de stad, waaronder het terugdringen van de uitstoot van gebouwen.

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord