MENU

Zal hout de codes van de sector van vastgoed...

BVS heeft zijn nieuwe voorzitter benoemd: Stéphane Verbeeck

3 april 2020 Comments (0) Architectuur, Milieu, Technologie, Vastgoed

Carlo Ratti: stedelijke wijngaarden in Milaan

Architect Carlo Ratti won een wedstrijd voor stedelijke innovatie en zal wijnstokken en hydroponische gewassen planten in Vitae, een nieuw high-techgebouw.

Directeur van het Senseable City Lab op MIT, oprichter van een succesvol architectenbureau, stedenbouwkundige en oprichter van start-ups … Carlo Ratti blijft onze steden heruitvinden met zijn genialiteit. Eén van zijn laatste projecten, Vitae, won de Reinventing Cities– wedstrijd van de C40 Cities Climate Leadership Group. Dit enorme gebouw van 10.000 m² wordt de thuisbasis van een locavoor-restaurant, een hotel, hightech kantoren en laboratoria voor onderzoekers in oncologie, het zal één van de nieuwe architectonische attracties van Milaan worden.

Met name omdat het een veelvoud aan ingenieuze vondsten herbergt. De bouwschil kan bijvoorbeeld worden aangepast aan de blootstelling van de zon, zodat de juiste balans tussen licht en schaduw gegarandeerd wordt. De hoogste verdiepingen zullen in een houten structuur zijn om zo het energieverbruik nog verder te verminderen. Maar het meest verbazingwekkende is waarschijnlijk de buitenkant van dit postindustriële gebouw en dan vooral op het vlak van keuze voor vegetatie.

  • Carlo-Ratti-Associati-CRA-Vitae-Piazza-Milan-2_850X520
  • Carlo-Ratti-Associati-CRA-Vitae-vineyard-Milan-1_850X520

Wandelen door het groen

De Italiaanse architect en stedenbouwkundige heeft namelijk besloten om een lange promenade van 200 meter langs de gevel van het gebouw toe te voegen. Bezoekers kunnen van beneden naar het dak lopen … doorheen wijngaarden. Evenals een reeks terrassen en hydrocultuurgewassen.

Het vinden van een evenwicht tussen verstedelijking en natuurgebieden is een uitdaging voor onze metropolen, aldus Carlo Ratti. “We zien een opbloei in stedelijke landbouw, omdat de vooruitgang in hydrocultuur en aeroponische teelttechnieken het gemakkelijker maakt om groenten te kweken in kleine ruimtes, zegt hij. Hoewel steden nooit plattelandsgebieden zullen vervangen als de belangrijkste wereldwijde voedselbron, kan een hoger percentage van het voedsel in stedelijke gebieden worden geteeld.” De bouw van Vitae zal aan het einde van het jaar beginnen. En dit is op zich al de belofte van een betere wereld.

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord