MENU

Rudy Ricciotti: de ziel van beton

Carlo Ratti: stedelijke wijngaarden in Milaan

3 april 2020 Comments (0) Andere, Architectuur, Technologie, Vastgoed

Zal hout de codes van de sector van vastgoed doorbreken?

Het Maritiem Station in Tour & Taxis, de Erasmus Garden-wijk in Anderlecht of het studentenhuis Woodskot … Vastgoedontwikkelaars gaan nu aan de slag met het bouwen van grote houten gebouwen. Een nieuwigheid die de gewoonten van een hele sector op zijn kop kan zetten.

55 meter hoog, 17 verdiepingen, 98 woonunits. Na de Hyperion Tower, gebouwd door Eiffage, en Silva, een tweede toren die volgend jaar de deuren opent in Bordeaux, is het nu de beurt aan Google om wolkenkrabbers van massief hout te bouwen. Sidewalk Labs, het architectuur- en urbanismebedrijf van Alphabet, het moederbedrijf van Google, onthulde onlangs een digitale maquette van wat met 35 verdiepingen het hoogste gebouw in massief hout zou moeten worden. Een prestigieus project waaraan Google al een jaar werkt.

De staat er op het spel? Uiteraard innovatie maar ook het verkleinen van de koolstofvoetafdruk van nieuwe gebouwen. De uitdaging is enorm: meer dan 40% van de CO2-uitstoot is afkomstig van de bouw- en vastgoedsector. Beton was lange tijd het favoriete bouwmateriaal maar vandaag de dag is hout een reëel alternatief. Het maakt de bouw van een gebouw duurzamer, omdat het het enige CO2-absorberende materiaal is.

  • Hyperion - Eiffage - Bordeaux
  • Hyperion - Eiffage - Bordeaux

Naar een duurzame stad

Hoewel er een zekere opleving van de belangstelling voor houtbouw is, gaat deze nu verder dan de ééngezinswoning. Steeds meer ontwikkelaars en overheden zijn van plan grootschalige projecten – voornamelijk verticale gebouwen – te ontwikkelen en hout een hoofdrol in hun ontwikkelingen te geven. Begin februari presenteerde de Franse Regering een plan voor de “duurzame stad”. Tegen 2022 zal 50% van de nieuwe gebouwen gebouwd in het kader van grote ontwikkelingsprojecten onder leiding van het ministerie van Huisvesting, zoals Paris-Saclay, Euroméditerrannée in Marseille, Euratlantique in Bordeaux, enz., hout of biogerelateerde materialen moeten bevatten.

Een voorbeeld om bij ons te volgen? In België zijn spelers zoals Befimmo, Cofinimmo of Ion al met dit vraagstuk bezig. De Belgische industriële groep CFE en BPI Real Estate hebben besloten hun krachten te bundelen in een nieuwe entiteit, Wood Shapers. Wood Shapers focust op het ontwerpen en duurzaam bouwen met hout en geprefabriceerde materialen. Eén van deze nieuwe projecten is het voormalige Maritiem Station van Brussel, op de site van Tour & Taxis. Op het programma: 53.000 m² houten structuren voor kantoren en een winkelcentrum, 6.000 m² Cross Laminated Timber (CLT) en 3.000 m² gelijmde laminaten. De bouwwerf in dit gebouw van meer dan eeuw oud zal “een stad in de stad” worden. Verwacht wordt dat het in 2020 klaar zal zijn.

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord