MENU
Diamond Exchange © ZJA – Capital C

Amsterdam: een diamant aan de hemel van de stad

© Rafael Gamo - Spacestor

Kantoorontwerp: technologie en onderzoek helpen het kantoor nog beter...

10 januari 2021 Comments (0) Andere, Architectuur, Milieu, Technologie, Vastgoed

Duurzaam bouwen: Boedapest neemt het voortouw

De burgemeester van Boedapest is één van de eerste leiders die de C40-verklaring heeft ondertekend. Die heeft tot doel de uitstoot van alle bouwgerelateerde activiteiten tegen 2030 te halveren.

Andere grote steden die deelnemen in samenwerking met toonaangevende innovatieve bedrijven, zijn Oslo, San Francisco en Mexico City. Met deze verklaring zijn de burgemeesters van grote steden van plan om de wereldwijde bouwsector naar een duurzamere toekomst te leiden, om “een welvarend, veerkrachtig en gezond leven te bieden aan iedereen in onze steden, in het bijzonder voor onze meest kwetsbare gemeenschappen“.

Volgens het C40-netwerk, dat de grootste agglomeraties ter wereld omvat, is de bouwsector in zijn huidige vorm niet alleen verantwoordelijk voor 23 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen, maar ook voor 30 procent van het wereldwijde verbruik van grondstoffen.

Deze Clean Construction Declaration heeft tot doel belangrijke spelers in de sector ertoe aan te zetten duurzamere praktijken aan te nemen:
• halvering van de emissies van alle nieuwbouw -, renovatie- en infrastructuurprojecten tegen 2030;
• gebruik van emissievrije bouwmachines vanaf 2025;
• snelle ontwikkeling van de circulaire economie, op alle niveaus van de macht, maar ook in samenwerking met de industrie.

De Hongaarse bijdrage

Gergely Karacsony © Bloomberg

Gergely Karacsony © Bloomberg

Boedapest is een prachtige en opwindende stad met een ongelooflijk historisch en architectonisch erfgoed“, zei Gergely Karácsony, de burgemeester van Boedapest.

“Dit impliceert helaas een grote vloot gebouwen met vrij slechte energieprestaties en hoge emissies, die door de snelle toename van het verkeer in de afgelopen twee jaar nog verergerd zijn .

De burgemeester verklaarde de climate emergency als één van de topprioriteiten na zijn aantreden een jaar geleden. Hij beloofde om actieve maatregelen te nemen om de uitstoot in de stad te verminderen. Net als de andere ondertekenaars heeft de stad Boedapest zich ertoe verbonden om tegen 2025 een energie-audit uit te voeren van alle bestaande gemeentelijke gebouwen, teneinde conclusies te trekken over nieuwe praktijken die moeten worden aangenomen. Vanaf 2023 zal zij ook proefprojecten starten, die gericht zijn op de levenscyclus van materialen en het hergebruik ervan.

Boedapest is ook van plan om zijn sterke koopkracht bij bouwprofessionals te gebruiken om nieuwe manieren van bouwen op te leggen en om transparantie en traceerbaarheid te eisen bij aanbestedingen en overheidsopdrachten. Dit zal gepaard gaan met een nieuw wetgevend kader dat de procedures moet vergemakkelijken.

Tot slot is Boedapest van plan om snel de impact te beoordelen die nieuwe bouwvoorschriften zullen hebben op de algehele weerbaarheid van de stad tegen klimaateffecten (toename van stedelijke hitte-eilanden, ondoordringbare oppervlakken die het risico op overstromingen vergroten, enz.).

C40 is een wereldwijd netwerk van grote steden die beleidsmaatregelen en programma’s willen uitvoeren die gericht zijn op een aanzienlijke vermindering van broeikasgassen en klimaatrisico’s. Zoals Eric Garcetti, burgemeester van Los Angeles en C40- president, zei: “De klimaatcrisis treft elk facet van ons leven en elke sector van onze steden. Dit betekent dat we fundamenteel de manier moeten veranderen waarop we onze buurten van stroom voorzien, natuurlijke hulpbronnen verbruiken, gebouwen neerzetten, pendelen, reizen en onze steden beheren.

Deel dit artikel:

Tags: , , , , , , ,

Geef een antwoord