MENU
Processed with VSCOcam with hb1 preset

Is de stad van morgen ondergronds?

Flora Robotica Prototype

Robotplanten in plaats van stadsmeubilair

Hong Kong Housing

8 mei 2018 Comments (0) Andere, Architectuur, Vastgoed

Hoe Hong Kong de huizencrisis aanpakt

In Hong Kong is bijna geen beschikbare grond en ook betaalbare appartementen zijn zeldzaam. Gelukkig hebben de Chinese architecten en stedenbouwkundigen ideeën te over. Hier zijn de meest ongelooflijke.

Met 1.106 vierkante kilometer voor een bevolking van meer dan 7,3 miljoen inwoners, is Hong Kong één van meest dichtbevolkte steden ter wereld. Het is ook de stad waar bouwgrond het allerduurste is. Voor het achtste opeenvolgende jaar is deze vroegere Britse kolonie de wereldwijde nummer één – in een lijst van 293 wereldsteden – voor de kost van huisvesting en bouw, volgens de 14de «Demographia International Housing Affordability Survey».

Om volledig gebruik te maken van de beperkte ruimte telt de stad meer dan 1.300 wolkenkrabbers, heel wat meer dan andere wereldsteden zoals Tokio (ongeveer 490) en New York (ongeveer 730). Om de huisvestingscrisis het hoofd te bieden, steken ook nieuwe woonvormen de kop op. Soms heel gedurfde …

Slim gezien

Het architectenbureau James Law Cybertecture uit Hong Kong had het idee om voorgevormde waterpijpen in beton om te bouwen tot capsulewoningen met een diameter van 2,50 meter. De oppervlakte van 9 m2 biedt ruimte aan een woonkamer, een kitchenette en een minibadkamer. De OPods, zoals ze heten, kunnen worden samengevoegd en gestapeld en passen in de kleinste vrije ruimtes van de vroegere kolonie: tussen twee gebouwen, onder een brug, enzovoort.

De love boat

China heeft tientallen miljarden dollars geïnvesteerd in infrastructuurprojecten met faraonische proporties om een antwoord te bieden op de enorme lokale migratie. Zo ook een stalen brug van 54 km die de steden Hong Kong en Macao met Zhunai in het zuiden verbindt. Er werden vier kunstmatige eilanden gebouwd om de structuur van de brug te ondersteunen. Maar Hong Kong droomt nu er nu al van om andere bruggen te bouwen, ten zuiden van het grondgebied. Doctoral Exchange, een lokale onderzoeksgroep, wil zelfs een nieuwe archipel van 75 vierkante kilometer bouwen, enkel en alleen om woonruimte te creëren. In de tussentijd bestudeert de overheid de mogelijkheid om de nieuwe inwoners op cruiseschepen te laten wonen.

Capsule-appartementen

We kennen de capsulehotels in Japan. In Hong Kong zie je hetzelfde principe, maar dan voor co-housing. Synergie Biz Groep, een lokale groep gespecialiseerd in architectuur en vastgoedontwikkeling, bouwt grote gebouwen om tot microappartementen met gemeenschappelijke ruimtes. De Bibliothèque is één van deze gebouwen en het biedt capsulebedden met gedeelde keukens en badkamers. Wie een groter budget heeft, kan kiezen voor een privéappartement van 15 m2, met een bed, een bureau, een dressing en een zitkamer. De huurders delen de keuken en de badkamer. De huurprijs: tussen $ 450 en $ 750 per maand – dat is twee keer minder dan de gemiddelde huur in Hong Kong. De huurders zijn meestal jonge single mannen, want zij stromen massaal van het Chinese vasteland naar het autonome gebied, maar ook duizenden families zijn op zoek naar een sociale woning.

 

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord