MENU
Vancouver passivhaus © WKK architects

Vancouver: een passief huis in de hoogte

Amsterdam: groen in de stad

16 februari 2021 Comments (0) Andere, Vastgoed

Île-de-France: kantorenvastgoed in stijgende lijn

Na een vertraging van de beroepsactiviteit in 2020 zijn de tekenen van herstel bemoedigend.

Virginie Houzé is directrice onderzoek bij het vastgoedbedrijf JLL, een specialist in de professionele vastgoedmarkt. Tijdens een interview begin januari 2021 op franceinfo, maakte ze de balans op van kantorenvastgoed in de regio Parijs.

Virginie Houzé JLL © DR

Bedrijven zullen hun werknemers kantoren blijven aanbieden”, zegt Virginie Houzé, voor wie “de rol van het kantoor op geen enkele wijze in twijfel wordt getrokken, maar zelfs enigszins aan waarde wint. Telewerken lost niet alles op. Kantoren hebben een echte rol te spelen.

Uit een internationale studie bij werknemers blijkt dat drie van de vier werknemers vragen om terug te keren naar kantoor, hetzij afwisselend (een deel van de week thuis en een deel op kantoor), hetzij permanent. Werknemers zien hun wens om terug te keren naar kantoor als een positieve keuze, en ze willen erheen omdat ze zich betrokken voelen bij een bedrijfsproject, maar ook om samen te werken met andere collega’s. Telewerken lost niet alles op en de rol van het kantoor wordt meer gewaardeerd. Virginie Houzé vat samen: “Het kantoor is niet langer alleen een tertiaire fabriek met kantoren. Het is een plaats van samenwerking en waardecreatie. Dus we gaan het kantoor opnieuw uitvinden.

Er ontstaan nieuwe trends

Tegelijk lijkt het duidelijk dat sommige paradigma’s opnieuw moeten worden bedacht, en dat de markt ook moet volgen en zich moet aanpassen. Door bijvoorbeeld nieuwe bedrijfspraktijken aan te nemen, zoals co-workingplekken die “nu al kortere contracten aanbieden. Dit maakt het mogelijk om ze sneller in- en uit te schakelen. Deze flexibiliteit is een nieuwe marktparameter die in eerdere crises niet bestond.” In dit opzicht was 2020 dus een jaar van versnelling of opkomst van nieuwe trends.

De cijfers zijn bemoedigend: in het 2e en 3e kwartaal schommelde de ingenomen kantoorruimte in Île-de-France om de drie maanden tussen de 200.000 en 250.000 m2. In Q4 2020 lag deze oppervlakte boven de 400.000 m2. De uitrol van vaccins in 2021 zal uiteraard een sleutelrol spelen bij het versterken van de trend en het ontsluiten van de vastgoedprojecten (aankoop, huur) die on hold stonden. Vaccins zullen tot een volledig herstel van de sector van kantorenvastgoed leiden, een sector die als een natuurlijke barometer van de gezondheid van de Franse economie dienst doet.

Deel dit artikel:

Tags: , , , , ,

Geef een antwoord