MENU

De investering breekt alle records in 2018

Brussels By Us

Samen Brussel bouwen met een app

15 maart 2019 Comments (0) Andere, Architectuur, Cultuur, Technologie

Reusachtige spiegels om de schaduwen van de stad te verjagen

De ontwerpstudio Haberdashery heeft een nieuw type straatmeubilair ontwikkeld om steden te verlichten. De installatie, Helio Ray genaamd, gebruikt de zonnestralen om straten in de schaduw te verlichten. Volgens hen een manier om het welzijn van de stadsbewoners te verbeteren.

Als de nachten langer worden, is het niet altijd gemakkelijk om van de zon te genieten. Vooral in grootstedelijke gebieden, waar meer tijd in vervoer wordt doorgebracht en waar hoge gebouwen hun schaduw op de stad werpen. Gelukkig bestaan er oplossingen om de duisternis in de straten te verdrijven.

De designstudio Haberdashery, gevestigd in Londen (Verenigd Koninkrijk), heeft zich in licht gespecialiseerd. Met een team van 25 mensen combineert technologie, onderzoek, industrieel design en productdesign. Voor zijn nieuwste project bedacht Haberdashery een nieuw type van straatmeubilair. Dit meubilair met de naam “Helio Ray” maakt het mogelijk om gebouwen die nooit zon zien door wolkenkrabbers en gebouwen vlakbij te verlichten Helio Ray maakt gebruik van twee enorme reflectoren om de zonnestralen naar de donkere zijden van de torengebouwen om te leiden. De spiegel werd ontworpen voor montage boven op een groot gebouw, en is voorzien van een mechanisme om de helling aan het tijdstip van de dag aan te passen. Een nieuwe manier om verwaarloosde daken in steden te herwaarderen.

  • Helio-ray © Haberdashery
  • Helio-ray © Haberdashery
  • Helio-ray © Haberdashery
  • Helio-ray © Haberdashery

Goddelijk licht

Als men de moderne steden vergelijkt met de uitgedroogde grond van een tropisch woud, creëert, volgens de Londense ontwerpers, het licht dat door deze reflectoren wordt weerspiegeld een effect dat beschreven wordt als “de lichtstraal van God”… Zo ragfijn en warm is dit licht, en het lijkt uit de lucht te vallen. Net zoals regen.

“Zonlicht heeft immers een belangrijke invloed op onze fysiologie en ons welzijn”, verklaart Ben Rigby, creatief directeur van Mercerie. “Het beïnvloedt ons bioritme, levert vitamine D en verlicht onze omgeving door de ware kleur van oppervlakken, gebouwen en het stadsweefsel te versterken.” Haberdashery hoopt dat de installatie een nieuw bepalend element wordt van het stadsbeeld. Net als watertanks, reclameborden, gsm-antennes en neonlichten.

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord