MENU

Reusachtige spiegels om de schaduwen van de stad te...

Een dorp voor bejaarden in Nederland

Brussels By Us

18 maart 2019 Comments (0) Andere, Mobiliteit, Technologie

Samen Brussel bouwen met een app

Met de app “Brussels by us” kunnen de Brusselaars in 2 klikken hun aanbevelingen over de stad delen. Een eerste stap in de richting van een samenwerkende stad.

Brussel had al een app om de vervoersmogelijkheden te vergelijken, om de luchtkwaliteit te meten en zelfs om een parkeerplaats te vinden… Het enige wat ontbrak was een essentiële app: de app die burgers in staat stelt om actief mee te werken aan de stad van morgen.

Dat is nu werkelijkheid geworden: met de app “Brussels by us” gaan de Brusselaars en hun gasten binnenkort in drie wijken van de hoofdstad hun mening en aanbevelingen over de stad kunnen delen. De Noordwijk, de voetgangerszone en de universiteitswijk U-Square, gelegen op het terrein van de kazerne van Elsene, zijn de drie wijken die als proefterrein zijn gekozen. Elke wijk heeft zijn eigen uitdagingen. Daarom werkt de app met specifieke thema’s volgens doelgroep en buurt.

‘Brussels by us’ wil het lokale ecosysteem in een wijk activeren en een impuls geven voor een beter leven van bewoners en bezoekers door echte problemen op te lossen, verduidelijkt Bianca Debaets, staatssecretaris voor de Digitalisering in Brussel. We willen meer zichtbaarheid geven aan de ideeën van de Brusselaars voor hun wijk. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen concrete en innovatieve voorstellen kan doen om het leven in de wijk te verbeteren.

 • Brussels By Us
  Brussels By Us
 • Brussels By Us
  Brussels By Us
 • Brussels By Us
  Brussels By Us
 • Brussels By Us
  Brussels By Us

Interactieve enquêtes en smart cafés

Met een financiering van 150.000 euro zal dit project in april worden gestart met de bouw van een tiental relaisantennes op strategische locaties in de stad. Bewoners, toeristen, pendelaars en handelaars die de app hebben gedownload, krijgen een melding wanneer ze in de buurt van de zender komen, of kunnen de QR-code op de antenne zelf scannen. Ze krijgen vervolgens korte en concrete vragen, waarbij hen naar hun mening over de wijk wordt gevraagd. De populairste antwoorden verschijnen dan op hun scherm.

De mobiele app is beschikbaar voor iOS en Android en bevat een kaart met alle beschikbare bakens. Maar het project heeft ook een sociale component: in elke wijk komt een informatie- en ontmoetingsplek in de vorm van “smart cafés”. Deze slimme cafés worden opgericht in samenwerking met lokale organisaties.

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord