MENU
Des toits en forme d’entonnoir pour rafraîchir les bâtiments

Trechtervormige daken om gebouwen te koelen

Les tuiles photovoltaïques de Tesla arrivent

De fotovoltaïsche dakpannen van Tesla komen eraan

© Heliatek GmbH / André Wirsig

17 augustus 2017 Comments (0) Technologie

Slimme vensters zijn aan een opmars bezig

Warmtewerend, UV-werend of elektriciteit producerend… een nieuwe generatie ramen is aan een opmars bezig. Met tot besluit minder energie verspild aan klimaatregeling.

We zagen al slimme ramen die het thermisch comfort van gebouwen kunnen verbeteren dankzij een ventilatiesysteem. Maar een raam dat donkerder of lichter kan worden zonder dat het een externe voedingsbron nodig heeft om te werken? Een venster dat zijn eigen energie en overschot kan produceren om led’s te voeden… of dienst te doen als oplaadbare batterij? Het concept werd in 2015 ontwikkeld door een team van de Nanyang Technological University in Singapore.

Sindsdien is er een handvol Europese start-ups die door het idee in beslag zijn genomen. Nu hun technologieën rijp zijn geworden, doen ze dit jaar hun intrede op de markt. En ze zouden wel eens een kleine revolutie in de bouwwereld kunnen veroorzaken. Want in plaats van het energieverbruik drastisch te doen dalen, halen ze hun energie rechtstreeks aan de bron. Of beter nog, ze creëren zelf energie.

In de familie van actieve vensters zijn ramen die gebruik maken van elektrochrome technologie waarschijnlijk één van de meest revolutionaire. En onder de zeldzame industriële toepassingen die worden aangeboden voor verkoop, is het gamma SageGlass van Saint-Gobain voor gevels en ramen een van de meest innovatieve. Deze elektrogevoelige ramen detecteren de hoeveelheid licht en zonnewarmte. Als de warmte of het licht te sterk is, tint een elektrische stroom de beglazing. Resultaat: deze installatie beperkt de behoefte aan kunstlicht, vermindert de kosten van verwarming en koeling en dus ook de kosten van onderhoud en uitbating van het gebouw. Een juweeltje van technologie waarvoor meer dan 500 patenten werden aangevraagd.

Wanneer de zon het venster stuurt

Wat als de beglazing bovendien gebruikt kon worden om energie te produceren? In die optiek ontwierpen Vinci Construction en de start-up Sunpartner Technologies het Horizon-venster. Dit venster combineert de techniek van elektrochroom glas (SageGlass van Saint-Gobain) met die van geïntegreerd fotovoltaïsch glas, die wordt gebruikt door het Wysips Glass-procedé van Sunpartner. Met de energie afkomstig van de fotovoltaïsche doorzichtige beglazing kan het SageGlass-glas ondoorschijnend gemaakt worden. De besturing gebeurt door een elektronische besturingseenheid, verbonden met een mobiele applicatie. Horizon is zowel geschikt voor renovaties als voor nieuwbouw en zou een energiedaling van om en bij de 30% mogelijk maken.

Het Duitse Heliatek, baanbreker in flexibele fotovoltaïsche films gefinancierd door Engie, brengt dan weer één van de meest veelbelovende Green Tech-technologieën ter wereld op de markt. Een klein stukje plastic, flinterdun – minder dan 1 mm – dat transparante fotovoltaïsche cellen bevat, op basis van organisch materiaal (in plaats van alkalisilicium). Het wordt gelijmd op gevels, daken of dubbele beglazing en is nagenoeg even efficiënt als klassieke zonnepanelen: tot 80 watt per vierkante meter, afhankelijk van het zonlicht. Op die manier kunnen vele gebouwen autonoom gemaakt worden.

  • © Heliatek GmbH / André Wirsig
    © Heliatek GmbH / André Wirsig
  • © Heliatek GmbH / André Wirsig
    © Heliatek GmbH / André Wirsig
  • © Heliatek GmbH / André Wirsig
    © Heliatek GmbH / André Wirsig
  • © Heliatek GmbH / André Wirsig
    © Heliatek GmbH / André Wirsig
  • © Heliatek GmbH / André Wirsig
    © Heliatek GmbH / André Wirsig
  • © Heliatek GmbH / André Wirsig
    © Heliatek GmbH / André Wirsig
Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord