MENU
Berlin Tegel AIrport © Lorenz Moneke

Berlijn: het faraonische project van de voormalige luchthaven Tegel

Canberra © Prakash Khanal

Ken jij de meest duurzame stad ter wereld?

Habitare Instagram from Goita! Audiovisuals on Vimeo.

6 september 2021 Comments (0) Andere, Cultuur, Vastgoed

Spanje: stel je een thuis voor… zonder huis

Wat een originele artistieke installatie: een architect stelde zich een behuizing voor die in de lucht “zweeft”, zonder muren of dak. Om het belang van de mens in de woning te benadrukken.

Kunst verfraait steden, brengt ze tot leven en maakt ze aantrekkelijk. Voor degenen die er wonen, werken, ontspannen of er gewoon langs komen. Habitare is een artistieke performance, een tijdelijke en spectaculaire installatie die is ontstaan in Olot, in de buurt van Girona, Spanje. Architect en beeldend kunstenaar Xevi Bayona (Bayona Studio) begon vanuit dit eenvoudige postulaat: een huis is een eenheid bestaande uit een harde structuur, gehumaniseerd door de bewoners, de meubels en objecten die het vullen en die getrouw en geruisloos het leven van een individu, een gezin, van meerdere generaties begeleiden. Daarom besliste hij een steunsteiger die tegen een huis was geplaatst nadat het naburige huis was vernietigd, aan te kleden en in te richten. Alsof deze steiger zelf een transparante structuur was met een open huis.

Mensen komen en gaan, maar het meubilair blijft: als herinnering, als getuigen, om wie er niet meer is, opnieuw op te roepen en soms ook om hun geheimen prijs te geven.

Habitare © Xevi Bayona

Habitare © Xevi Bayona

Een nieuwe blik

Van tijd tot tijd verdwijnt in de stad een huis, en wordt het vervangen door een braakliggend terrein. Of door een structuur die er alleen maar is om het naburige huis te ondersteunen. Een structuur die dan als kruk fungeert. Habitare (leven in het Latijn) is geen huis, maar deze installatie herinnert ons er door zijn vorm met metalen lijnen aan dat er op deze plek misschien een ziel is geweest, dat er leven is geweest.

Xevi Bayona, een stedelijke acteur en zelf architect, creëerde een “huis zonder huis”. Om stedelijke leegtes in te richten en de zielen van oude huizen nieuw leven in te blazen, zonder de beperkingen of fysieke ondersteuning van een huis. En zonder inwoners.

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord