MENU
Vivre dans un immeuble village

Wonen in een dorpsgebouw

L'arbre à vent, l'éolienne bioinspirée

De windboom, een biologisch geïnspireerde windmolen

Un bois transparent qui pourrait révolutionner le bâtiment

19 september 2016 Comments (0) Andere, Architectuur, Technologie

Transparant hout dat het gebouw radicaal kan veranderen

Het hout van de toekomst: doorschijnend en hyperbestendig

Op zijn 29ste zou Timothée Boitouzet de wereld van de bouw wel eens op zijn kop kunnen zetten. Verkozen tot Franse vernieuwer jonger dan 35 jaar door het Massachusetts Institute of Technology (MIT), ontwikkelde hij een technologie die hout beter bestand, onbrandbaar en… bijna transparant maakt.

De Fransman volgde een opleiding aan de architectuurschool van Versailles en verdiept zich in moleculaire biologie en organische chemie aan Harvard, in de Verenigde Staten. Daar begon hij onderzoek te doen om de structuur van hout te verbeteren. “Om de steden van de toekomst te ontwikkelen, moeten we sneller, dichter en milieuvriendelijker kunnen bouwen. Hout zal de oplossing zijn, op voorwaarde dat we er een hyperbestendig materiaal van maken”, legt hij uit.

timothee-boitouzet_850x520

Om hout te voorzien van dergelijke eigenschappen, maakte Timothée Boitouzet gebruik van een aanpak met moleculaire reconstructie. Eerst wordt de lignine – een natuurlijk polymeer dat zorgt voor de stijfheid van planten – uit het hout verwijderd omdat het vooral de doorgang van licht blokkeert. «Afhankelijk van de soort bestaat hout uit 60 tot 70% lucht”, legt hij uit. “In deze tussenruimten is het mogelijk om een ander materiaal te ‘gieten’, met als gevolg dat de structuur ervan sterker wordt”. Het hout wordt vervolgens geïmpregneerd met een natuurlijk voorkomend molecuul dat de atomaire bindingen tussen de vezels versterkt.

Het composietmateriaal dat zo verkregen wordt, verschilt niet zo erg veel van hout. Het behoudt de vorm, de dikte en zelfs de nerven ervan. Op enkele details na: deze hybride is doorschijnend en ook drie keer beter bestand tegen water en vuur. En als technische kers op de taart vertoont het een koolstofvoetafdruk die twee keer kleiner is dan beton en 130 keer kleiner dan staal.

Sinds zijn ontdekking heeft de jonge architect zijn eigen start-up Woodoo opgericht en een patent genomen op zijn technologie. Naast interieurdesign en meubilair wil de start-up zich bezighouden met afbouw (gevels, vloeren en daken) en binnen vijf jaar met de bouw. Dankzij de uitzonderlijke sterkte van dit materiaal hoopt Thimothée Boitouzet zelfs dat er ooit houten torens met 30 verdiepingen mee gebouwd kunnen worden. Vandaag de dag is het onmogelijk om meer dan 12 verdiepingen te bouwen met een geraamte in traditioneel hout

© Woodoo
Deel dit artikel:

Tags: , ,

Geef een antwoord