MENU
Un bois transparent qui pourrait révolutionner le bâtiment

Transparant hout dat het gebouw radicaal kan veranderen

The Horizon - Woluwe-Saint-Lambert

Coworking thuis

L'arbre à vent, l'éolienne bioinspirée

30 september 2016 Comments (0) Andere, Milieu, Technologie

De windboom, een biologisch geïnspireerde windmolen

Hij is tussen de 8 en 12 meter hoog, zijn stam is gemaakt van staal, zijn bladeren van groene kunststof en ondanks zijn metalen schors zou hij hier binnenkort kunnen bloeien. Maar onder zijn postmoderne beeldhouwkunst verbergt de “Aeroleaf” een prachtige bedoeling: hij transformeert elke luchtstroom in groene elektriciteit. Zonder enig geluid of trilling te veroorzaken.

Zijn werking is eenvoudig: elk van zijn bladeren heeft een generator. Zodra de wind opsteekt, beginnen ze te draaien en elektriciteit te produceren. “Door de 60 bladeren die roteren wordt er stroom opgewekt”, aldus Jérôme Michaud-Larivière, hoofd van de vennootschap NewWind, die deze structuren op de markt brengt. “Deze mini-turbines draaien zodra de wind 2 meter/seconde blaast, tegenover 4 meter/seconde voor conventionele windmolens”.

De Aeroleaf werd ontworpen voor de stad, waar de hulpbron, namelijk de wind, minder voorspelbaar en minder regelmatig is dan op zee of in de vlakten. Hij blijkt vooral efficiënt om kleine “bronnen” te benutten die als moeilijk worden beschouwd, namelijk luchtstromen die circuleren in de stad langs de gebouwen, trottoirs en straten.

Als deze stadswindmolen onderaan een gebouw, op een openbare plaats of op de hoek van een straat wordt geplaatst, zou hij tussen 2,5 en 3,5 kW elektriciteit kunnen genereren. Genoeg om ongeveer twintig LED-straatlantaarns of een oplaadstation voor auto’s te voorzien van stroom en te voldoen aan meer dan 80% van het elektriciteitsverbruik van een huishouden van vier personen – met uitzondering van de verwarming – of een kantoor van 100 m².

Het bedrijf is van plan om tegen 2017 op grote schaal windbomen te gaan produceren. Maar door hun hoge prijs – 49.500 euro per stuk – zijn ze in eerste instantie bedoeld voor de privémarkt. “Momenteel verkopen we de Aeroleaf alleen aan grote bedrijven en overheidsinstanties. Ongeveer 35 Franse, Zwitserse en Duitse steden hebben al een bestelling geplaatst tegen het einde van het jaar”, aldus Hélène Bédon-Rouanet, woordvoerster van NewWind. We hebben ook veel vraag in België. Maar we wachten tot we alle certificeringen hebben voordat we de Aeroleaf tegen een meer betaalbare prijs aanbieden aan particulieren.”

Zonder verder te wachten legde het bedrijf de laatste hand aan het prototype van een nieuwe, compactere “Aeroleaf”, in de vorm van een modulair tak. “Als deze miniturbines op daken worden gezet, zijn ze nog meer blootgesteld aan wind en daardoor efficiënter“, belooft zijn uitvinder, die ook van plan is “kits op de wegen te zetten om de energie van rijdende auto’s terug te winnen”.

  • L'arbre à vent, l'éolienne bioinspirée
    L'arbre à vent, l'éolienne bioinspirée
  • L'arbre à vent, l'éolienne bioinspirée
    L'arbre à vent, l'éolienne bioinspirée
  • L'arbre à vent, l'éolienne bioinspirée
    Aeroleaf by NewWind
  • L'arbre à vent, l'éolienne bioinspirée
    Aeroleaf by NewWind
©  JF Deroubaix
Deel dit artikel:

Tags: , , , , , ,

Geef een antwoord