MENU
PLANTAGON Indoor Farming with ZipGrow © Curatorn-Henrik-Vesterberg

De World Food Building: een stadsboerderij met kantoren

Atenor launches its first project in Warsaw

Atenor lanceert haar eerste project in Warschau

Crowdfunding

22 februari 2018 Comments (0) Andere, Vastgoed

Anders beleggen via immocrowdfunding

In Frankrijk hebben al bijna vier miljoen mensen vastgoedprojecten gefinancierd via crowdfunding. Een praktijk die in België nauwelijks bekend is, maar wel mooie rendementen belooft.

Tegenwoordig hoeft u geen beleggingsexpert meer te zijn om te investeren in bouw-, renovatie- of hotelprojecten. Sinds kort kunnen spaarders met een baksteen in de maag ook kiezen voor crowdfunding. Het idee is eenvoudig. Een projectontwikkelaar doet meestal beroep op meerdere financieringsbronnen om zijn budget rond te krijgen: een banklening (van 40 tot 60%), een voorverkoop (van 25 tot 40%) en een eigen inbreng (van 15 tot 30%), die kan komen van de aandeelhouder of van externe donoren. Dat laatste luik is vaak het moeilijkste. Vandaar de zoektocht naar nieuwe mogelijkheden.

Via een online platform kunnen particulieren nu dus ook deelnemen aan de financiering van een vastgoedproject. Crowdfunding is voornamelijk gericht op de residentiële woonmarkt, maar er worden ook kantoren, winkels en hotels aangeboden. Sommige websites bieden zelfs de mogelijkheid in te stappen in het kapitaal van een vastgoedhandelaar (aankoop van één of meer te renoveren goederen om ze duurder te verkopen) of van vastgoedbedrijven die huurinvesteringen doen.

Winstgevende investering

Op zowat alle crowdfundingsites kunt u vanaf 1.000 euro meefinancieren, voor een aantrekkelijk jaarlijks brutorendement tussen 7% en 12%. Veel meer dus, dan een spaarboekje of andere beleggingen.

In Frankrijk werden sinds 2012 al 443 vastgoedprojecten gefinancierd via crowdfunding, goed voor 192,5 miljoen euro aan ingezamelde fondsen. Hoewel deze praktijk al erg ingeburgerd is in Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk loopt het bij ons nog niet zo’n vaart. Dat is te wijten aan een te strenge wetgeving, een gebrek aan informatie en de risicovolle aard van de praktijk. Want het is nog altijd de crowdfundingsite die de geloofwaardigheid van de bouwpromotor en het project moet analyseren. Met alle voorbehoud van dien.

Toch zijn er enkele pioniers actief in België. Vooral voor de financiering van projecten van middelgrote promotoren, die projecten ontwikkelen tot 10 miljoen euro en meestal 500.000 zoeken om hun financiering rond te krijgen. Het platform Look&Fin, de marktleider in België, sloot vorig jaar een reeks financieringen tussen 100.000 en 500.000 euro af. BeeBonds, bij wie de startinbreng 10.000 euro is per belegger, zamelde twee keer anderhalf miljoen euro in. Catalyze, de kleinste, haalde nog geen fondsen op, maar belooft een jaarlijks brutorendement tussen 7% en 9%.

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord