MENU
Lille - Villa-Village © Anne de la Baume

Rijsel: 26, Place aux Bleuets. Om samen te wonen,...

Luxembourg 2050

Luxemburg en de bouwsector: tegen 2050 anders gaan denken 

© Thula Na

11 augustus 2021 Comments (0) Andere, Architectuur, Milieu, Vastgoed

BREEAM: de geheimen van een label

BREEAM, Leed, HQE, Well… Al deze certificeringen getuigen van de goede ecologische prestaties en duurzaamheid van gebouwen in onze steden. Maar wat dekken ze precies? Focus op BREEAM.

De BRE Environmental Assessment Method werd in 1986 opgericht door het Building Research Establishment, een Britse organisatie met als doel de milieuprestaties van gebouwen te verbeteren. Hiervoor zijn tien criteria nodig (gezondheid, welzijn, transport, water, afval, vervuiling, energie, innovatie, etc.) die elk credits opleveren. En hoewel de lijst enigszins afwijkt, zijn deze criteria in overeenstemming met de 17 Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties, en in het bijzonder SDG 11, ‘Duurzame steden en gemeenschappen’. 

BREEAM, eerder gericht op kantoorvastgoed, is een internationale erkenning, waarvan de criteria enigszins kunnen verschillen, afhankelijk van de nationale wetgeving. Tijdens de bouw van een gebouw (van ontwerp tot ontvangst en bezetting) worden deze criteria gecontroleerd en gemeten door speciaal opgeleide experts. 

Vertrekken van een wit blad

Deze certificering is van toepassing op zowel nieuwe gebouwen als renovaties, hoewel het in het geval van een renovatie over het algemeen complexer is om de vereiste niveaus van uitmuntendheid te bereiken, omdat een te renoveren gebouw destijds werd gebouwd volgens eco-constructienormen die vandaag de dag verouderd zijn. 

Natuurlijk hebben grote stedelijke ontwikkelaars in de loop der jaren een zeer goede kennis van technieken en processen opgedaan, waardoor de prestaties van deze certificeringen verbeterd zijn. De meeste grote Europese projecten zijn nu gericht op de BREEAM Excellent-standaard. 

De impact van deze certificeringen is groot: naast de financiële aspecten gaat het om het bieden van een betere levenskwaliteit aan eindgebruikers van een gebouw, waardoor dit een positieve invloed heeft op hun productiviteit, comfort en welzijn. Het is duidelijk: de milieuaspecten van een gebouw gaan altijd hand in hand met de menselijke voordelen ervan.

Deel dit artikel:

Tags: , , , , ,

Geef een antwoord