MENU
Un parc «crowdsourcé» au cœur de Bruxelles

Een “crowdsourced” park in het hart van Brussel

Kristiaan Borret

Interview met Kristiaan Borret, Bouwmeester van het Brussels Hoofdstedelijk...

Nanjing Towers Stefano Boeri Architects

14 februari 2017 Comments (0) Architectuur, Milieu

China bouwt bosgebouwen

De Italiaanse architect Stefano Boeri is begonnen met een knotsgek project: in het Chinese Nanjing wil hij een aantal gebouwen creëren die de CO2 kunnen absorberen en zuurstof kunnen produceren.

In de vorige eeuw waren de landschapsinrichtingen voornamelijk beperkt tot ruimtes op de grond, rond gebouwen. Maar nu, met de komst van groene daken en muren, worden de gebouwen zelf “bewoonde tuinen”. Één van de lofzangers van deze “verticale bossen” is de Italiaanse studio Stefano Boeri Architetti. Door de natuur een centrale plaats te geven in zijn creaties, licht dit architectenbureau een tipje van de sluier op van de stad van morgen: die is organisch, bevat geen koolstofuitstoot en gaat milieuvervuiling tegen. Nadat ze hun eerste begroeide torens in Europa bouwden, is het nu de beurt aan de stad Nanjing, in China, om één van hun groene gebouwen te verwelkomen.

Het project kreeg de naam “Vertical Forest” en zal bestaan uit twee torens – de hoogste 200 m, de andere 108 m – verfraaid met 1.100 bomen en 2.500 planten genesteld in betonnen bloembakken geplaatst rond de gebouwen. Vanbinnen bieden de structuren van het kleinste gebouw onderdak aan een Hyatt hotel, een food market, restaurants en winkels, terwijl het tweede gebouw een museum, kantoren en een architectuurschool zal huisvesten. Er zal een zwembad op het dak van de laagste toren gegraven worden, terwijl er op het dak van de hoogste toren een privéclub wordt ingericht.

De verontreiniging opvangen

Boeri bouwde al twee soortgelijke werken in Milaan in Italië en in Lausanne, Zwitserland. Vandaag wonen er in deze twee gebouwen van 19 en 27 verdiepingen ongeveer 480 mensen, 780 bomen, 11.000 planten en 1.600 vogels samen. “Het is een woonplaats die wordt gedeeld door verschillende levensvormen“, legt de ontwerper uit, die hier met “een andere manier van leven in de stad” experimenteert. Maar het project van de Italiaan voor het Imperium van het Milieu is veel ambitieuzer, want het belang van de twee groene torens reikt veel verder dan alleen maar versiering. De honderden bomen en struiken werden niet willekeurig gekozen. Kleuren, texturen, bloeitijd, vallende bladeren… aan alles is gedacht. En alles verandert. “We hebben gemerkt dat sommige trekvogels graag stoppen op de daken. Dus proberen we het type bomen aan te passen om te zien hoe ze reageren“, aldus Laura Gatti, doctor in de landbouwkunde, die jarenlang heeft gewerkt aan het ontwerp van dit project, samen met Stefano Boeri.

Biodiversiteit was heel belangrijk voor de ontwerpers. Net als het scherm dat de flora kan vormen als bescherming tegen vervuiling, lawaai of zomerzon. Volgens de architecten zal deze gigantische kwekerij 25 ton CO2 per jaar absorberen en ongeveer 60 kg zuurstof per dag afgeven. De impact van twee gebouwen voor de rest van de stad lijkt beperkt. Maar men kan zich gemakkelijk voorstellen dat een groene stad op grote schaal heel wat potentieel in haar mars heeft. De eerste Chinese torens zullen in 2018 klaar zijn en naar verwachting uitzwermen naar steden als Shijiazhuang, Liuzhou, Guizhou, Shanghai en Chongqing.

  • Nanjing Towers Stefano Boeri Architects
    Nanjing Towers Stefano Boeri Architects
  • Nanjing Towers Stefano Boeri Architects
    Nanjing Towers Stefano Boeri Architects
Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord