MENU
Londres sans voitures

Autoloos Londen

Nanjing Towers Stefano Boeri Architects

China bouwt bosgebouwen

Un parc «crowdsourcé» au cœur de Bruxelles

06/02/2017 Comments (0) Architectuur, Milieu, Vastgoed

Een “crowdsourced” park in het hart van Brussel

Brussel krijgt zijn “groene rivier”. Dat zegt Kristiaan Borret, de nieuwe Meesterarchitect. Nog nooit eerder was een hoofdstad van plan om zoveel nieuwe parken in het stedelijk weefsel aan te leggen. Afgezien van de 9 hectare van Tour&Taxis, de toekomstige 8 hectare van het “bewoond bos” in het Mediapark te Reyers, de uitbreiding van het Josaphatpark en een aantal andere projecten, bereidt het Gewest zich voor om een nieuw park te bouwen aan de rand van het Pentagon, vlakbij de Ninoofsepoort.

Dit project is het werk van studiebureau Suède36 en is het eerste omvangrijke “veranderende” park van de hoofdstad. Een groene omgeving van 2,5 hectare groot, ontworpen en mee tot stand gebracht in overleg met de gebruikers. “We hebben een dergelijke aanpak al eens uitgetest met het Marconipark”, aldus Christophe Mercier, architect bij Suède36. “Door samen te werken konden we het park uitwerken, rekening houdend met de wensen en behoeften van de gebruikers. Zo hebben we de hekken weggelaten, zodat het park ’s nachts open blijft.”

De publieke belangstelling was zo groot dat het bureau deze aanpak ook toepaste in Molenbeek. “Deze plek is al jaren een doorn in het oog. Nu zal ze naar verwachting een groene long worden, die de drie wijken eromheen met elkaar zal verbinden”, gaat de architect verder. Na participatieve workshops met de bewoners in november vorig jaar werden de plannen voor deze nieuwe ruimte onlangs goedgekeurd door de Brusselse regering. Het ontwerp van het park wil maximaal gebruik maken van groen. In het midden van het park komt er een grote weide van meer dan 170 meter lang. Rond de weide komt er een “kader” voor de verschillende soorten verkeer en zitbanken. Door te spelen met het reliëf biedt het kader ook tal van begroeide eilanden die behandeld worden als tuinen.

De dialoog weer op gang brengen

Door de dialoog met de bewoners konden we tegemoetkomen aan het verlangen naar een echte groene, open long die vrij toegankelijk is. Met een behoefte aan bescherming tegen het omringende wegverkeer“, legt de architect uit. Uit het overleg werd ook duidelijk hoe belangrijk de aanwezigheid van water is op een site die vroeger op de kruising van het Kanaal en de Zenne lag. Ook het historische tracé van de sluis moest tot uiting komen, die 1,50 m onder de grond verstopt zit en die te sterk vervuild is om ze naar de oppervlakte te brengen. Het ontwerp van de verschillende ringen is dus rechtstreeks afkomstig van de archeologische opmeting van de sluis, zodat het park past in de oudere geschiedenis van de site.

De participatieve aanpak is voordelig, niet alleen omdat ze het mogelijk maakt om meer democratie te brengen in de stedelijke planning, maar ook omdat ze belangrijke kwesties helpt oplossen“, benadrukt Christophe Mercier, namelijk Wie zal het park gebruiken? Hoe zorg je voor sociale controle? Welke activiteiten en welke mobiliteit zal er kunnen plaatsvinden?” De stedenbouwkundige vergunningsaanvraag wordt in juni ingediend, zodat het park tijdens de huidige werken kan worden aangelegd. Als de bouw volgens plan verloopt, zal het nieuwe park – met inbegrip van de trambaan en de wegen – klaar zijn tegen het einde van 2018.

Park Ninoofsepoort © Suède36
Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord