MENU

Open space heeft afgedaan, tijd voor “corpo-working”

Driehoekige wolkenkrabbers in Helsinki

19 december 2018 Comments (0) Architectuur

Een toren van Jean Nouvel in Marseille

De Marseillaise, de nieuwste kantoortoren van Jean Nouvel, maakt nu deel uit van de architectonische parade van de grote EuroMéditerranée-site in Marseille. Met zijn 135 meter hoogte biedt het de stad Marseille een weelde aan lokale kleuren.

Een aquarel, een luchtbries, een gebouw dat een beetje doet denken aan een kameleon“: dat heeft La Marseillaise van Jean Nouvel te danken aan de 30 tinten blauw-wit-rood. De toren van 135 meter hoog staat in Marseille in het hart van de nieuwe wijk EuroMéditerranée.

Dit imposante kantoorgebouw kijkt uit op de haven La Joliette. Het is 35.000 m2 groot en telt 31 verdiepingen. Er werd 1.700 ton staal gebruikt en het werd gebouwd op de braakliggende dokken. Het is een ruimte die werd ontworpen om een interface tussen het stadscentrum en de oudere wijken van het noorden te maken. Marseille droomde van een skyline, een rij iconische wolkenkrabbers, aan de rand van de haven.

Het ziet ernaar uit dat dat bijna is gelukt. La Marseillaise moet een antwoord bieden op de elegante CMA-CGM-toren van Zaha Hadid. Met een mooie innovatie: de gekleurde zonwering van het gebouw vangt het reflecterende licht van de waterkant op als een kunstwerk.

De glazen gevels zijn versierd met 3.800 high-performance zonneweringen in vezelbeton in een dertigtal tinten: melkachtig wit, celadonblauw, felrood, zalmroze… de architect ziet dit als een “contextualisering”, een herinnering aan het blauw van de zee, het wit van de kalkstenen heuvels, het rood van de dakpannen: “Dit project is een evocatie van Marseille: het blauw van de lucht, de zee, het OM, het wit is geïnspireerd door het zeeschuim, en het rood door de rode dakpannen van de daken van de Panier“, de populaire en historische wijk in de buurt van Vieux-Port, licht de poëtische en breedsprakerige Jean Nouvel toe.

  • La Marseillaise - Jean Nouvel / Michele Clavel
  • La Marseillaise - Jean Nouvel / Michele Clavel
  • La Marseillaise - Jean Nouvel / Michele Clavel
  • La Marseillaise - Jean Nouvel / Michele Clavel
  • La Marseillaise - Jean Nouvel / Michele Clavel
  • La Marseillaise - Jean Nouvel / Michele Clavel
  • La Marseillaise - Jean Nouvel / Michele Clavel

16.000 m2 grote beglaasde oppervlakte

In deze hightech toren is alles licht. Geen muren, geen deuren, geen tussenschotten. Het gebouw waarover zo’n twaalf jaar werd nagedacht en dat in drieënhalf jaar werd opgericht, wil “weg van standaardisering, een trend waarbij je één type kantoor ontwerpt en dat naar believen blijft herhalen“, licht de architect toe. Met hun immense glazen ramen die spelen met de binnen-buitengrens, genieten de werkruimtes van een verbluffend zicht op de zee, de heuvels en de archipel van Frioul.

In de toekomst zouden er nog twee torens in de buurt van La Marseillaise worden opgetrokken. Maar daarvoor zullen we waarschijnlijk geduld moeten uitoefenen. De Horizontoren, die werd omgedoopt tot La Porte bleue, ondergaat een serieuze klap want hij werd teruggebracht van de initiële 113 m tot 56 m, bestemd voor hotels en huisvesting. Het prestigieuze H99 dat ook op dezelfde plek wordt verwacht, wordt later gepland: de lancering is voorzien voor volgend jaar, met een eerste oplevering in 2023.

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord