MENU
Sumitomo Forestry Co Tokyo

Een houten wolkenkrabber van 350 meter hoog in Tokio

Smart City by Google

Google zet zijn ambities voor de smart city uiteen

28 mei 2018 Comments (0) Mobiliteit, Technologie

Neem de auto alsof het de metro is

Renault heeft zopas zijn EZ-GO (easy-go) concept voorgesteld: een 100% elektrische zelfrijdende shuttle voor het vervoer van mensen in de stad. Een toekomstig alternatief voor de taxi en de metro?

Het is een soort van grote monovolume in de vorm van een trapezium. Het silhouet doet denken aan een auto. Maar je stapt erin zoals in de metro. Rechtopstaand. Al stappend. Eventueel met een koffer of een kinderwagen. Dit rare voertuig heft zijn koetswerk vooraan op om passagiers in te laden en heet EZ-Go. Het is de nieuwste conceptcar van Renault, een symbolisch antwoord op de huidige afwijzing van de traditionele auto door stedelingen.

Het heeft alle kenmerken van de auto van de toekomst, die eigenlijk niet meer zo futuristisch is: uiteraard is hij elektrisch en volledig zelfrijdend. Daarbij werd ook de binnenkant volledig opnieuw uitgedacht door de designers van Renault. Die hebben een soort van mobiele en uiterst geconnecteerde lounge gecreëerd. Het is een chic en comfortabel voertuig met 360°-zicht op de stad dankzij het glazen oppervlak.

Vervoer op aanvraag

De EZ-Go wordt geleverd met een openbaar laadstation waar je het voertuig ook kan oproepen. Deze mobiele robottaxi heeft geen stuur, geen pedalen en geen chauffeur. In 2022 zou het tot zes passagiers kunnen vervoeren die vooraf hebben geboekt en hun bestemming hebben ingevoerd via een eenvoudige app op hun smartphone. Om de toegang te vergemakkelijken, heeft de EZ-Go een grote deur vooraan. Je kan er veilig, weg van het verkeer, in- en uitstappen en het licht op de grond geeft aan waar het platform zal openvouwen.

Het Franse Renault is verre van alleen met dit initiatief. Ford wil in 2021 zijn eigen zelfrijdende taxiservice lanceren met een nieuw voertuig dat Chariot heet. Het werd ontworpen om zowel goederen als mensen op aanvraag te vervoeren. Het zal snel worden gevolgd door Daimler, in samenwerking met de Amerikaanse start-up Via. Die zullen hun eigen shuttles in de Britse hoofdstad lanceren. Dezelfde logica ook bij Toyota, dat samen met het Amerikaanse Microsoft een apart merk, Toyota Connect, heeft opgericht. De toekomst van de mobiliteit wordt elektrisch, digitaal en zelfrijdend. Met de keuze om zelf te rijden of vervoerd te worden. Met of zonder bestuurder aan boord.

Deel dit artikel:

Tags: , , , , ,

Geef een antwoord