MENU

Italië: positieve en genereuze architectuur ten dienste van de...

Parijs: een bewoonde en ecologische loopbrug

19 februari 2021 Comments (0) Milieu, Technologie

Parijs: delen van stadsverwarming

In 2015 heeft Frankrijk zich tot doel gesteld om in 2050 koolstofneutraliteit te bereiken. Om dit te bereiken zal het van essentieel belang zijn de emissies van huisverwarming te verminderen. En innovatieve oplossingen te ontwikkelen.

De roadmap om koolstofneutraliteit te bereiken hangt deels af van een systeem dat geothermische energie naar de huizen en gebouwen van de Parijse buitenwijken brengt. Dit ongewone systeem van energie werd ‘warmtenetwerk’ gedoopt.

Een pilootproject van Engie voorziet al 7.500 gebouwen van geothermische verwarming. Het project wil aantonen hoe de uitstoot ten gevolge van huisverwarming tot 60% kan worden verminderd. De stadsverwarming van Bagneux en Chatillon voorziet momenteel al meer dan 40.000 mensen in de buurt van verwarming.   

Om de kosten binnen de perken te houden werkten de gemeenten samen door gemeenschappelijke bedrijven op te richten om zo de bouwkosten te verminderen. Het systeem, dat is opgezet als een samenwerking, doet warm water naar verschillende gemeenten en afzonderlijke huizen stromen.

  • Paris chaleur © Engie
  • Paris chaleur © Engie
  • Paris chaleur © Engie

Een toekomstgerichte oplossing voor steden

Een netwerk van stadsverwarming werkt als een grote centrale verwarming, op maat van een stad of een wijk. De warmte wordt lokaal geproduceerd op basis van verschillende energiebronnen zoals hernieuwbare of teruggewonnen energie. Die wordt naar de gebruikers gebracht in de vorm van warm water of stoom. Dat is mogelijk dankzij verbonden ondergrondse pijpleidingen.

Zo’n aansluiting op stadsverwarming biedt tal van voordelen: comfort en veiligheid van de gebruikers, eenvoudige werking, concurrentiële en stabiele kosten. Het gebruik van hernieuwbare of teruggewonnen energie vertegenwoordigt een reductie in de uitstoot van honderdduizenden ton CO2, elk jaar opnieuw.

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord