Architect Vincent Callebaut creëerde “The Green Line”, een prototype brug dat “eigen energie opwekt uit hernieuwbare bronnen, zijn eigen afval en afvalwater recycleert en het gebruik optimaliseert door middel van informatie- en communicatietechnologieën.”
Het voorstel, geïnspireerd door een visskelet, verbindt Bercy Village met de Masséna-wijk in Parijs, waardoor stedelijke verbindingen worden hersteld en het 12e en 13e arrondissement van Parijs worden verbonden.
Dit “eetbare” landschap, gewijd aan zogenaamde Parisculteurs (Parijse kwekers en boeren), heeft als doel het bewustzijn van eco-gastronomie en meer bewuste consumptie te vergroten. De serre zal 3500 m2 moestuinen en boomgaarden huisvesten. Groenten en fruit die op de loopbrug worden geproduceerd, worden direct bereid en geconsumeerd in de plaatselijke restaurants. Hierdoor vermindert The Green Line de ecologische impact van voedseltransport en industriële voedselproductie. Het plan voorziet in 25 kg fruit en groenten per m2 per jaar.
Zelfvoorzienend zijn
Maar The Green Line is niet alleen een broeikas over de Seine. Er zijn ook gebouwen gepland om ecotoerisme aan te moedigen, om opleidingen te volgen in voedseleducatie, een onderzoekscentrum, co-workingruimtes… en voorzieningen voor vrijetijdsbesteding. Meer dan wat dan ook beoogt het project, volgens de ontwerper, “de openbare ruimte te bevorderen, met oog voor rust en kwaliteit, en die ruimte geeft aan andere dan puur functionele toepassingen.”
Groene energie wordt uiteraard bevorderd in dit project, of het nu gaat om zonne-energie, wind, fluvio of gewonnen uit biomassa. The Green Line zal een koolstofneutrale voetafdruk hebben.
Vincent Callebaut, een Belgische architect gevestigd in Parijs, is beroemd geworden voor zijn futuristische eco-buurtprojecten die zowel hernieuwbare energie als stedelijke landbouw integreren.
Tags: ecodesign., Parijs, Seine, stedelijke serre, The Green Line, Vincent Callebaut