MENU

Parijs: een bewoonde en ecologische loopbrug

CTO-DvCity – Londen biodiversiteit – 2021-01

21 februari 2021 Comments (0) Andere, Milieu, Technologie, Vastgoed

Praag: afvalinzameling beheren met technologie

Traditionele modellen van afvalinzameling passen niet meer bij de snelle veranderingen in stedelijke gebieden. Gelukkig komen er innovatieve oplossingen op de markt.

Petr Hlubuček

Steden over de hele wereld worden geconfronteerd met uitdagingen die te maken hebben met groeiende verstedelijking, toenemende afvalvolumes en gebrek aan flexibiliteit“, zegt Petr Hlubuček, viceburgemeester van Praag voor Milieu, Infrastructuur, Technische Uitrusting en Veiligheid.

De Stad Praag heeft daarom besloten de kwestie te bestuderen en kondigde een grootschalig proefproject voor afvalinzameling aan om systematisch de milieu-impact van het afvalinzamelingsproces te verminderen (130.000 containers) en de efficiëntie van de gemeentelijke voertuigen te maximaliseren.

  • Prague © Nathan Rogers
  • Prague © Nathan Rogers
  • Prague

Belangrijke voordelen voor de stad

Vanaf het voorjaar van 2021 zal de Tsjechische hoofdstad, in samenwerking met Sensoneo, een wereldwijde leverancier van slimme afvalbeheeroplossingen, afval verzamelen via geautomatiseerde routes die dynamisch kunnen reageren op veranderingen in de afvalproductie en in de infrastructuur van de stad.

Smart Sensors

Tot de verwachte voordelen van dit nieuwe afvalbeheer behoren de efficiëntie en kwaliteit van de dienstverlening, het combineren van de kortst mogelijke routes, tijdige inzameling en maximale benutting van de voertuigcapaciteit. Een van de langetermijndoelstellingen is het verminderen van het aantal voertuigen dat voor afvalinzameling wordt gebruikt. Na een testperiode zal een evaluatie de besparingen meten (tijd, kosten, brandstof, emissies).

Volgens de Wereldbank produceren we jaarlijks meer dan twee miljard ton huishoudelijk afval. Tegen 2050 zal de jaarlijkse afvalproductie met 70% toenemen tot 3,4 miljard ton. Deze situatie is met name zorgwekkend voor stadsbestuurders, die moeten zorgen voor een efficiënte inzameling en verwerking van afval om de volksgezondheid en de levenskwaliteit in stedelijke gebieden te behouden.

Deel dit artikel:

Tags: , , ,

Geef een antwoord