MENU

Hoe Warschau het nieuwe Berlijn wordt

Open space heeft afgedaan, tijd voor “corpo-working”

11 december 2018 Comments (0) Architectuur, Cultuur, Technologie, Vastgoed

Parijs ervaart de stad van de toekomst

Een nieuwe wijk van 130 hectare met grote openbare ruimten, brede trottoirs, culturele en universitaire voorzieningen, een mix tussen kantoren, huisvesting en winkels … Paris Rive Gauche in het XIIIe arrondissement gaat 15 stedelijke innovaties testen die werden geselecteerd tijdens een wedstrijd.

Dit experiment, uniek in Europa, zal de inwoners van het XIIIe arrondissement van Parijs in een sciencefictionuniversum onderdompelen. Over een paar maanden zullen de klanten van Franprix hun boodschappen kunnen laten leveren door een robot die doet denken aan BB-8, de droid uit de Star Wars-saga. Deze droids zullen met een snelheid tussen 5 en 10 km/u voorbij zoeven. Ze zullen gezinnen, en in het bijzonder oudere mensen of mensen met een handicap, helpen met hun boodschappen doorheen Parijs. Ze zullen de mensen gewoon volgen dankzij het feit dat de robot verbonden is met de persoon via zijn smartphone

Deze robot werd ontwikkeld door TweensHeel en het is een van de 15 projecten die werden geselecteerd tijdens een wedstrijd van Urban Lab, een structuur die wordt gefinancierd door de Stad Parijs en een handvol partners. Het doel: een antwoord bieden op de uitdagingen van het Parijs van morgen zoals mobiliteit, modulaire ruimte en de circulaire economie.

Rive Gauche in het XIIIe arrondissement werd gekozen als eerste ‘wijk voor stedelijke innovatie’ en het experiment zal dus daar te zien zijn. Deze wijk ondergaat een hele verandering. Je vindt er binnenkort naast de tijdloze architectuur van Haussmann ook infrastructuur voor zelfrijdende voertuigen, laadstations op basis van zonlicht, sensoren die meten hoe vol de sorteerpunten en Parisettes zijn “. Dat zijn toiletten die urine omzetten in meststof voor planten. Achter dit project zitten start-ups en grote groepen die hun model in het echte leven zullen kunnen testen vooraleer ze het op grotere schaal uitrollen.

Eilanden van frisheid

Deze experimenten zijn van essentieel belang om de oplossingen te vinden die moeten worden ingezet voor een succesvolle transitie: de radicale transformatie van het stedelijke model die nodig is om de klimaatopwarming tegen te gaan“, zegt Jean-Louis Missika, adjunct-burgemeester van Parijs, verantwoordelijk voor ruimtelijke ordening. Ze zullen tussen zes maanden en een jaar duren, behalve in het geval van Urban Canopee, een start-up die de luchtvervuiling met stedelijk groen wilt bestrijden. De oplossing: immense plantstructuren. Er wordt meer dan 100 vierkante meter planten voorzien die speciaal werden gekozen omwille van hun vermogen de lucht te zuiveren en de ruimte op een natuurlijke manier te verfrissen zoals natuurlijke airco’s. Gedurende twee jaar zullen er verschillende planten groeien in het XIIIe arrondissement en een stedelijk bladerdak vormen zoals je dat in grote wouden ziet.

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord