MENU
Comment habiterons-nous demain?

Hoe zullen we morgen wonen?

Les Chinois toujours plus friands d’immobilier occidental

Chinezen steeds meer verzot op westers vastgoed

7 maart 2017 Comments (0) Andere, Technologie

Straatlantaarns gevoed met energie van voetgangers

Las Vegas, oftewel Sin City, is milieuvriendelijk geworden. Sinds de ingebruikname van het netwerk zonnepanelen “Boulder Solar I” in december vorig jaar, voedt de hoofdstad van de gokspelen al haar 140 infrastructuren met elektriciteit van 100% hernieuwbare oorsprong.

Momenteel is haar energiemix vooral te danken aan de inzet van de zonnepanelen, maar ook van de hydro-elektrische turbines. En tegen eind 2017, zal de elektriciteit opgewekt door de Hooverdam, gelegen op 40 km van Las Vegas, de energiebronnen van de stad aanvullen.

Maar in afwachting daarvan heeft de “stad waar het licht nooit uitgaat” besloten om een buitengewoon experiment uit te proberen. Uitgaande van het principe dat elke stadsbewoner met zijn sneakers zelf een energieproducent kan worden, heeft de start-up EnGoPlanet onlangs een kruispunt in de kunstenaarswijk in het hart van Las Vegas uitgerust met kinetische vloerplaten.

Het principe? Wanneer de voorbijgangers hun voet zetten op de grond, vangen de vloerplaten hun energie op. Afhankelijk van de uitgeoefende druk kan elke stap 4 tot 8 watt produceren. Deze energie wordt vervolgens opgeslagen om ’s nachts te worden verdeeld naar de straatlantaarns. En alleen op basis van de werkelijke behoeften… want elke straatlantaarn is uitgerust met slimme sensoren die de verlichting verminderen als er geen voorbijgangers zijn op de stoep.

Momenteel beperkt het experiment zich tot vier straatlantaarns, die ook zijn uitgerust met wifi-terminals, beveiligingscamera’s, sensoren om de luchtkwaliteit en de verkeerstoestand te controleren, evenals laders voor smartphones. De “voetgangersenergie” wordt alleen ’s nachts gebruikt, terwijl het systeem overdag wordt gevoed door zonnepanelen.

Van de dansvloer tot snelwegen

Wordt kinetische energie zo langzaamaan de nieuwe norm voor stadsverlichting? Volgens de start-up geven de steden ongeveer 40 miljard dollar per jaar uit aan energie voor de zowat 300 miljoen straatlantaarns die worden aangedreven door conventionele energiebronnen over de hele planeet. En dit zonder rekening te houden met de verontreiniging die door de koolstofenergie wordt gegenereerd.

Als nu bewezen wordt dat kinetische vloerplaten werken op schaal van een kruispunt, kunnen ze een enorm potentieel bieden. Nadat deze vloerplaten eerst getest werden op een dansvloer, heeft het Britse bedrijf Pavegen Systems een van de lange gangen van de luchthaven Heathrow, in de buurt van Londen, ermee uitgerust. Dat was in 2015… Twee jaar later zouden deze platen kunnen worden aangebracht op de campus van de universiteit in Cambridge. Het Amerikaanse EnGoPlanet droomt er dan weer van om zijn systeem uit te breiden naar de snelwegen. Het idee is ook logisch: als de druk van de auto de elektriciteit kan genereren die hun motor binnenkort nodig krijgt, dan is de cirkel rond.

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord