MENU
Kristiaan Borret

Interview met Kristiaan Borret, Bouwmeester van het Brussels Hoofdstedelijk...

Des réverbères alimentés par des piétons

Straatlantaarns gevoed met energie van voetgangers

22 februari 2017 Comments (0) Andere, Technologie

Hoe zullen we morgen wonen?

Of onze woning nu verbonden, participatief of schaalbaar is, ze verandert. Technologische oplossingen of maatschappelijke initiatieven, we selecteerden drie experimenten van innovatief wonen.

Wanneer de woning verbonden wordt

Luiken die sluiten wanneer de avond valt, een verwarming die de temperatuur verhoogt een paar minuten voor je aankomst in je home sweet home, een app die meldt wanneer je energieverbruik wordt overschreden… We dromen er al lang van, en nu is het zover. Verbonden woningen zijn geen droom meer. Er heeft zich een markt ontwikkeld (die wordt geschat op 45 miljard euro volgens cijfers van MarketsandMarkets en Statista), die meteen veroverd werd door reuzen uit de elektronica en het internet. Één van de meest sprekende voorbeelden van deze kleine revolutie is het project “5e Avenue “, dat werd gebouwd door Bouygues aan de rand van Lille en afgelopen zomer werd opgeleverd. Het gaat om een complex van 200 woningen boordevol domotica, waar formules met diensten aan de bewoners à la carte werden uitgetest. Met behulp van een app voor smartphones kunnen de verlichting, de verwarming, de rolluiken en zelfs het geluid geregeld worden. Meer zelfs, de app regelt het hele kleine leven van de mede-eigendom: de bewoners kunnen communiceren met de buren en de conciërge of informatie krijgen over de omgeving (openingstijden van de lokale kruidenier, telefoonnummer van een favoriet restaurant, enz.).

Hout, een materiaal voor torens

Meerdere signalen staan in het teken van groen: 2017 zou wel eens het jaar kunnen zijn dat de markt voor houten bouwwerken van de grond komt. Want de thermische en ecologische kwaliteiten van hout zijn erg verleidelijk. In tegenstelling tot zand en grind (om beton te maken), vernieuwt hout zichzelf. Volgens gebruikers van hout zou dit materiaal zelfs ideaal zijn om de warmte van de woning te behouden, de vochtigheidsgraad te regelen en het zou performant zijn op akoestisch vlak. Technisch gesproken moet nog bewezen worden dat hout zijn plaats verdient op de markt voor hoogbouw (HB). De volgende bouw in Bordeaux van twee houten torens van meer dan 50 m, Hypérion en Silva, vormt een vuurdoop… in afwachting opandere bouwprojecten die al op stapel staan. Maar in de komende vijf tot tien jaar zal het verwachte marktaandeel van hout in de bouw 15 tot 20 % bedragen.

De evoluerende woning, een oplossing “à la carte”

Een modulair appartement dat van ruimte verandert naarmate het gezin groter wordt? Het is mogelijk, zonder dat er zware werken aan te pas komen. Sommige ontwikkelaars testen concepten met modulaire tussenwanden uit. Andere stellen woningen zonder scheidingswanden voor, waar alleen de draagmuren het geheel afbakenen. Wanneer de vloer er eenmaal ligt, brengt de koper de wanden aan met behulp van een configurator. Onlangs probeerde Home Invest deze innovatieve aanpak uit in Sint-Lambrechts-Woluwe: in de woontoren The Horizon past de woning zich aan het gezin aan. De huurder kan bijvoorbeeld een of meer kamers toevoegen naargelang zijn behoeften. De schaalbare woning bevindt zich nog in de experimentele fase in Brussel, maar zou snel navolging kunnen krijgen.

Deel dit artikel:

Tags: , , , ,

Geef een antwoord